MonPlaneta
Les erupcions solars com no s’havien vist mai

Un equip de científics del Centre Nacional d’Investigació Atmosfèrica dels Estats Units (NCAR, per les seves sigles en anglès) ha elaborat per primera vegada un model del cicle complet d’una erupció solar, les violentes i intenses emissions de calor i radiació que emergeixen a la superfície de la nostra estrella. En un esforç per entendre millor aquests fenòmens, que expulsen a l’espai grans quantitats de radiació altament energètica i partícules que es mouen a gran velocitat, aquest model ajuda a veure com evoluciona el Sol i com el que passa a la seva superfície afecta al nostre dia a dia, ja que les erupcions solars poden ser un perill per als nostres aparells electrònics.

El model, però, no només mostra la formació i propagació de les erupcions solars. També posa al nostre abast l’enorme bellesa d’un fenomen que és impossible de veure directament. Una de les simulacions del model, que ha estat presentat a la revista ‘Nature’, mostra els camps magnètics que envolten les taques solars i com, de cop, esclaten en una deflagració multicolor: l’erupció.

Per elaborar aquest model, els investigadors del NCAR van fer servir un programa informàtic amb equacions que calculen el comportament del plasma, el material a altíssimes temperatures que és expulsat del Sol en aquestes erupcions. L’activitat simulada en l’animació anterior mostra què passa des de 10.000 quilòmetres per sota de la superfície del Sol fins 40.000 quilòmetres per sobre i captura tot el procés, des de l’acumulació d’energia sota la superfície fins el moment en què emergeix, com la corona solar es carrega d’energia i com, finalment, aquesta s’allibera en forma d’erupció.

La importància d’aquest avenç en la comprensió de les erupcions solars rau en la possibilitat de predir millor les més violentes i, també, quan s’acabaran. Això podria ser de gran utilitat als investigadors i enginyers que treballen per trobar formes de protegir les infraestructures de la Terra que poden ser afectades molt greument pels efectes d’una erupció solar. Tenint en compte la gran dependència de la nostra societat dels aparells i sistemes electrònics, reduir al màxim l’impacte de la radiació del Sol és imprescinsible, ja que, segons càlculs de l’any 2012, una erupció prou potent podria causar pèrdues econòmiques de més d’1.500.000.000.000 euros a tot el món. Actualment, la xifra podria ser encara més alta.

Al vídeo següent, elaborat pel propi NCAR, es pot observar el cicle sencer d’una erupció solar, amb explicacions en anglès:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa