Gràcies a un satèl·lit cub italià, anomenat LICIACube, podem veure la gravació de l’impacte de la missió DART de la NASA contra l’asteroide Dimorphos, que va tenir lloc aquest dilluns com a part d’una prova per mirar si, estavellant un objecte contra un d’aquests objectes, se’n podia desviar la trajectòria i impedir, arribat el cas, que caigués al nostre planeta.
Seguint el DART a 55 quilòmetres de distància
El LICIACube, que seguia el DART, ens permet veure un punt de vista diferent del que havíem pogut veure fins ara, que només mostrava una càmera cada cop més a prop de Dimorphos fins que, amb l’impacte, es tallava la retransmissió. Aquest petit satèl·lit, de la mida d’un maletí, era a l’interior del mateix DART fins que, el passat 11 de setembre, va sortir-ne i va començar a seguir-lo a una distància aproximada de 55 quilòmetres. Així, després de l’impacte amb Dimorphos, el LICIACube va poder aconseguir imatges.

Un intent pioner per desviar un asteroide
El xoc, que va tenir lloc a uns 11 milions de quilòmetres de la Terra, és el primer intent de la humanitat de desviar un asteroide, i els científics estan esperant rebre les dades del resultat per saber si han tingut èxit, que trigaran uns dos mesos a arribar. De moment, s’espera que el DART hagi creat un cràter d’entre 10 i 20 metres de diàmetre a la seva superfície i podria ser, fins i tot, que n’haguessin quedat algunes peces incrustades.
L’Agència Espacial Europea també ha fet públic un vídeo on es veu l’impacte tal com va ser registrat per un dels seus observatoris al nostre planeta.