MonPlaneta
L’asteroide Bennu té més probabilitats de xocar contra la Terra del que es pensava fins ara
  • CA

Les dades recollides per la sonda OSIRIS-REx de la NASA, que va visitar l’asteroide Bennu, continuen aportant molta informació útil. La darrera, segons ha fet públic la mateixa agència espacial nord-americana, és que les probabilitats que l’asteroide impacti contra la Terra són més altes del que es pensaven. Tot i que no són altes –1/1.750 entre ara i l’any 2300–, el seguiment precís dels moviments de l’asteroide i les previsions de la seva trajectòria futura confirmen que és un dels objectes més perillosos del Sistema Solar.

Abans d’aquesta missió, els càlculs afirmaven que les probabilitats d’impacte de Bennu contra la Terra eren d’1/2.700 fins l’any 2200, però els científics afirmen que el canvi no ens hauria de fer preocupar més. De fet, gràcies aquest estudi ara se’n coneix molt millor la trajectòria i, per tant, se l’observarà amb molta més cura. Si arribés a caure al nostre planeta, però, crearia un cràter d’entre 5 i 10 quilòmetres de diàmetre i destruiria 100 vegades més superfície només amb l’impacte, sense comptar les conseqüències que tindria per al clima de la Terra a curt termini. És per això que grups com la missió de Defensa Planetària de la NASA segueixen els asteroides considerats més perillosos, per tenir informació el més actualitzada possible i poder prendre mesures amb antel·lació. Tot i això, Bennu no tornarà a ser a prop de la Terra fins l’any 2135, i en aquesta ocasió és segur que passarà de llarg. Al seu pas següent, però, el 2182, té 1/2.700 de probabilitats de xocar amb nosaltres, concretament el dia 24 de setembre.

El càlcul de trajectòria dels asteroides ha de tenir en compte la gravetat del Sol, al voltant del què orbita Bennu, però també la dels planetes del sistema solar, que poden modificar-ne la velocitat o la direcció. A més, també cal tenir en compte l’efecte Yarkovsky, una petita acceleració causada per l’escalfament i el refredament de l’asteroide a causa de la calor del Sol. Una tasca, doncs, que resulta molt complicada i que requereix del màxim d’informació i coneixement possibles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa