MonPlaneta
Rússia celebra la invasió d’Ucraïna a l’Estació Espacial Internacional
  • CA

L’agència espacial russa, Roscosmos, va sorprendre tothom aquest dilluns fent propaganda de la seva invasió d’Ucraïna des de l’Estació Espacial Internacional (ISS). A través del seu canal oficial de Telegram, va difondre fotografies dels tres cosmonautes russos amb les banderes dels règims titella de Donetsk i Luhansk, les “repúbliques populars” autoproclamades, amb suport militar rus, poc després de l’annexió de la península de Crimea el 2014.

Les imatges d’Oleg Artemiev, Denis Matvèiev i Sergei Korsakov anaven acompanyades del missatge següent: “Aquest és el dia esperat durant molt de temps en què els residents de les àrees ocupades (sic) de la regió de Luhansk han estat esperant durant vuit anys. Estem convençuts que el 3 de juliol de 2022 passarà per sempre a la història de la república”. Aquest cap de setmana, precisament, l’exèrcit rus va anunciar que havia aconseguit assegurar el seu control sobre la regió de Luhansk, que Ucraïna considera un territori “temporalment ocupat”.

Un entrebanc més en una relació tensa

Malgrat que l’ISS continua sent operada conjuntament per Rússia, els Estats Units, el Canadà, el Japó i l’Agència Espacial Europea, la invasió d’Ucraïna ha causat forces problemes en les relacions entre totes les agències, especialment amb l’europea. Aquest darrer acte de propaganda rus, a més, suposa un ús impropi d’un projecte pensat per fomentar la cooperació entre tots els països del món.

Kimbrough i Pesquet a l'exterior de l'Estació Espacial Internacional | NASA
Dos astronautes fent reparacions a l’exterior de l’Estació Espacial Internacional | NASA

El mateix dilluns, en una entrevista al mitjà alemany ‘Der Spiegel’, l’administrador de la NASA, Bill Nelson, va recordar el temps en què els Estats Units i la Unió Soviètica eren “enemics mortals”, amenaçant-se mútuament amb la destrucció nuclear, i no obstant això una nau de cada país es va trobar a l’espai el 1975. Després de la caiguda de la URSS, la cooperació amb Rússia va continuar, i l’Estació Espacial Internacional necessita tots dos països per fer-la funcionar, raó per la qual la NASA vol mantenir “una relació molt professional entre cosmonautes i astronautes”.

Un exastronauta crida no permetre més provocacions

No obstant això, d’altres veus, com la de l’exastronauta Terry Virts, consideren que és inacceptable que Rússia faci servir l’ISS per fer “propaganda” de “la seva guerra il·legal i immoral”, tal com va expressar a través del seu compte de Twitter, i on “es maten civils cada dia”. “L’estació espacial se suposa que és un símbol de pau i cooperació”, va afirmar, concloent que, com a nord-americà, no creia que el seu país pogués “ignorar més” aquesta situació.

Més notícies
Imatge composada del pas de l'Estació Espacial Internacional per davant del Sol | Jamie Cooper
Fotografien l’Estació Espacial Internacional passant per davant del Sol
Jamie Cooper, professional de la càmera i astrònom aficionat, va capturar aquest trànsit poc corrent
Watkins ha arribat a l'Estació Espacial Internacional a bord d'una càpsula Crew Dragon i acompanyada de tres astronautes més | SpaceX
L’Estació Espacial Internacional rep la seva primera tripulant negra
Jessica Watkins, de la NASA, s'hi estarà durant els propers cinc mesos
La línia entre la nit i el dia vista des de l'Estació Espacial Internacional | Christina Koch (NASA)
L’Estació Espacial Internacional s’estavellarà contra la Terra el 2031
La NASA ha revelat que la farà caure a l'oceà Pacífic després de tres dècades en òrbita
Llançament d'un míssil balístic intercontinental rus | Wikimedia Commons
Un míssil rus, responsable de l’emergència a l’Estació Espacial Internacional
Els Estats Units condemnen l'actitud "irresponsable" de Rússia en fer una prova destruint un satèl·lit en òrbita

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa