MonPlaneta
Un míssil rus, responsable de l’emergència a l’Estació Espacial Internacional
  • CA

El Departament d’Estat dels Estats Units –l’equivalent al Ministeri d’Afers Exteriors– ha assenyalat la conducta “perillosa i irresponsable” del govern rus com a causant de l’emergència que ha obligat els astronautes de l’Estació Espacial Internacional a refugiar-se a les seves càpsules davant l’arribada d’una pluja de deixalles espacials. Segons el portaveu del Departament, Ned Price, el núvol de restes que ha creuat l’òrbita de l’estació era conseqüència de la prova “imprudent” d’un míssil anti-satèl·lit que ha destruït un artefacte enviat a l’espai pels mateixos russos. Segons l’administració nord-americana, la prova ha creat més de 1.500 fragments de deixalles espacials de mida relativament gran i centenars de milers de més petites que, segons Price, “ara amenacen els interessos de totes les nacions”.

En el mateix sentit l’administrador de la NASA, Bill Nelson, ha considerat que era “impensable” que Rússia dués a terme una prova que posés en perill astronautes nord-americans, europeus xinesos i, fins i tot, els mateixos cosmonautes russos de l’Estació Espacial Internacional. Price, de fet, ha arribat a dir que l’acció demostra que les afirmacions russes de no voler militaritzar l’espai han quedat desacreditades per aquesta acció i ha declarat que els Estats Units treballaran “amb els seus companys i aliats per respondre a aquest acte irresponsable”, que ha creat una quantitat de deixalles en òrbita que afegeixen encara més risc a les activitats humanes a l’espai, ja de per sí prou complicades per raons evidents i, també, per les deixalles espacials que s’han anat acumulant des dels anys cinquanta del segle passat.

L'actriu Yulia Peresild entrant a l'Estació Espacial Internacional | Roscosmos
L’actriu Yulia Peresild entrant a l’Estació Espacial Internacional | Roscosmos

Per la seva banda, a través de Twitter, l’agència espacial russa Roscosmos ha tret importància a l’assumpte afirmant que l’òrbita de les restes ha sortit de la de l’estació i que, per tant, ja no és un perill. Segons sembla, el satèl·lit destruït per un míssil era el Kosmos-1408, posat en òrbita per la Unió Soviètica el 1982 i que feia anys que ja no estava operatiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa