El fotògraf professional i astrònom amateur Jamie Cooper va capturar, el passat 17 de juny, el pas de l’Estació Espacial Internacional per davant del Sol, un trànsit poc habitual i difícil de fotografiar. Segons informa la cadena britànica BBC, Cooper de 52 anys, va obtenir aquestes imatges espectaculars des de la seva casa de Whilton, a prop de Daventry (Northamptonshire, Anglaterra) a les 10:22 del matí hora local.
Al lloc adient en el moment adient
El fotògraf, és clar, va haver de fer servir un telescopi i una càmera d’alta velocitat ja que, a causa de les distàncies enormes amb què juguen aquestes fotografies, el pas de l’Estació Espacial Internacional per davant del Sol va durar menys d’un segon. En declaracions a la BBC, Cooper ha explicat que va ser “una oportunitat que no es podia perdre” malgrat que, de fet, va ser qüestió de ser al lloc adient en el moment adient.

Una finestra d’oportunitat molt curta
“Hi ha una finestra molt curta on l’estació espacial, el Sol i tu esteu en una línia recta”, i el fotògraf l’estava buscant. De fet, segons explica, havia consultat les dades disponibles tres dies abans i aquest punt no havia de ser al costat de casa seva però, el dia abans, va resultar que havia de passar just per sobre, amb l’Estació Espacial Internacional passant per damunt del seu cap a uns 400 quilòmetres i a una velocitat de més de 27.000 quilòmetres per hora.
Així doncs, Jamie Cooper va fer el que s’esperaria d’algú amb tanta passió per la fotografia i l’astronomia: va preparar la seva càmera d’alta velocitat, el telescopi i el filtre per observar el Sol i va obtenir aquestes imatges que mostren un moment poc habitual i que tenen un gran valor per la seva espectacularitat.