El ‘rover’ Perseverance de la NASA ha trobat les mostres més importants de matèria orgànica que ha recollit fins ara a la superfície de Mart. La seva exploració, que ja fa 18 mesos que dura, continua buscant senyals de l’existència de vida microscòpica present o passada al Planeta Roig i ara, segons informa l’agència espacial nord-americana, ha trobat materials preciosos per a aquesta investigació.
Un antic llac amb un delta
La presència d’aquesta matèria orgànica indica que fa 3.500 milions d’anys, quan l’actual cràter Jezero era un llac amb un delta que hi desembocava, aquell entorn hauria pogut ser habitable, si més no per a alguns organismes. Les roques trobades al delta tenen la concentració més alta d’aquesta matèria que ha trobat mai el Perseverance, que tornarà les roques que està recollint a la Terra –i de moment són 12– durant les missions Mars Sample Return, que tindran lloc la propera dècada.

Els sediments expliquen la història de Mart
Les capes de sediments del cràter Jezero, de 45 quilòmetres de diàmetre, conserven la història de Mart, incloent l’època en què la zona era plena d’aigua. Entre el sòl, el Perserverance hi ha trobat tant restes de roca volcànica, signe d’activitat geològica, com de sedimentària. Tot plegat permetrà aprendre molt més sobre com era el clima i l’entorn de Mart fa milers de milions d’anys, quan les condicions eren molt diferents del desert vermell que és a dia d’avui.
Així, per exemple, hi ha roques on s’han detectat compostos químics, minerals i matèria orgànica, probablement molècules estables de carboni i hidrogen, relacionades amb els sulfats, que sovint són presents entre les capes de roques sedimentàries i de les quals es pot obtenir informació de l’entorn aquàtic on es van formar. A més, les molècules orgàniques són les peces amb què es forma la vida, com ara carboni, hidrogen, oxigen, nitrogen, fòsfor o sofre.

Una investigació que durarà anys
Trobar-ne, és clar, no vol dir necessàriament que hi hagués hagut vida, ja que algunes molècules es poden formar mitjançant processos químics que no requereixen éssers vius. No obstant això, són una pista important, i a mesura que el Perseverance continua investigant cada vegada en troba més. Per si això fos poc, a sobre, és en un indret on se sap que hi havia hagut aigua, cosa que augmenta encara més les probabilitats que s’hi desenvolupessin organismes.
No obstant això, i a causa de les limitacions de l’instrumental disponible a Mart, caldrà tornar les mostres a la Terra per acabar de descobrir-ne tots els detalls, tant amb els aparells més avançats de què disposem avui com, qui sap, amb alguns que encara estan per inventar.