MonPlaneta
El Perseverance troba mostres precioses de matèria orgànica a Mart
  • CA

El ‘rover’ Perseverance de la NASA ha trobat les mostres més importants de matèria orgànica que ha recollit fins ara a la superfície de Mart. La seva exploració, que ja fa 18 mesos que dura, continua buscant senyals de l’existència de vida microscòpica present o passada al Planeta Roig i ara, segons informa l’agència espacial nord-americana, ha trobat materials preciosos per a aquesta investigació.

Un antic llac amb un delta

La presència d’aquesta matèria orgànica indica que fa 3.500 milions d’anys, quan l’actual cràter Jezero era un llac amb un delta que hi desembocava, aquell entorn hauria pogut ser habitable, si més no per a alguns organismes. Les roques trobades al delta tenen la concentració més alta d’aquesta matèria que ha trobat mai el Perseverance, que tornarà les roques que està recollint a la Terra –i de moment són 12– durant les missions Mars Sample Return, que tindran lloc la propera dècada.

La roca d'on ha extret la mostra el robot Perserverance | NASA
Una roca taladrada pel Perseverance per obtenir-ne una mostra | NASA

Els sediments expliquen la història de Mart

Les capes de sediments del cràter Jezero, de 45 quilòmetres de diàmetre, conserven la història de Mart, incloent l’època en què la zona era plena d’aigua. Entre el sòl, el Perserverance hi ha trobat tant restes de roca volcànica, signe d’activitat geològica, com de sedimentària. Tot plegat permetrà aprendre molt més sobre com era el clima i l’entorn de Mart fa milers de milions d’anys, quan les condicions eren molt diferents del desert vermell que és a dia d’avui.

Així, per exemple, hi ha roques on s’han detectat compostos químics, minerals i matèria orgànica, probablement molècules estables de carboni i hidrogen, relacionades amb els sulfats, que sovint són presents entre les capes de roques sedimentàries i de les quals es pot obtenir informació de l’entorn aquàtic on es van formar. A més, les molècules orgàniques són les peces amb què es forma la vida, com ara carboni, hidrogen, oxigen, nitrogen, fòsfor o sofre.

Reproducció artística de l'aspecte que podria haver tingut Jezero quan era un llac | NASA
Reproducció artística de l’aspecte que podria haver tingut el càter Jezero quan era un llac | NASA

Una investigació que durarà anys

Trobar-ne, és clar, no vol dir necessàriament que hi hagués hagut vida, ja que algunes molècules es poden formar mitjançant processos químics que no requereixen éssers vius. No obstant això, són una pista important, i a mesura que el Perseverance continua investigant cada vegada en troba més. Per si això fos poc, a sobre, és en un indret on se sap que hi havia hagut aigua, cosa que augmenta encara més les probabilitats que s’hi desenvolupessin organismes.

No obstant això, i a causa de les limitacions de l’instrumental disponible a Mart, caldrà tornar les mostres a la Terra per acabar de descobrir-ne tots els detalls, tant amb els aparells més avançats de què disposem avui com, qui sap, amb alguns que encara estan per inventar.

Més notícies
El 'rover' Perseverance té entre les seves tasques provar que és possible generar oxigen a la superfície de Mart | NASA
El Perseverance aconsegueix produir tant oxigen com un arbre petit a Mart
Els darrers resultats dels experiments fan que enviar humans al Planeta Roig sigui una mica més a prop
Imatge presa pel 'Perseverance' en el seu aterratge
La NASA publica la primera gravació del so de la superfície de Mart
L'arribada del rover 'Perseverance' a Mart ha desvelat com sona el planeta vermell
El 'rover' Perseverance va captar aqueses imatges increïbles d'un eclipsi solar des de la superfície de Mart | NASA
La NASA grava en vídeo un eclipsi solar a Mart
Un dels seus satèl·lits va passar per davant de l'astre i el 'rover' Perseverance el va gravar en alta definició
L'helicòpter Ingenuity volant sobre Mart, en una imatge captada pel vehicle Perseverance | NASA
L’helicòpter Ingenuity continua volant amb èxit per Mart
Després de desplaçar-se 50 metres a 5 metres d'alçada, els seus dissenyadors volen provar fins on pot arribar, encara que el facin estavellar en el procés

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa