MonPlaneta
La NASA grava en vídeo un eclipsi solar a Mart
  • CA

El ‘rover’ (vehicle d’exploració) Perseverance, de la NASA, ha gravat en vídeo un eclipsi solar des de la superfície de Mart. Aterrat al planeta roig el febrer de 2021, aquest vehicle duu, entre d’altres, una càmera d’alta definició amb un zoom força potent, i és per això que, des d’aleshores, ens ha pogut donar tantes imatges espectaculars de la superfície i també del cel de Mart.

Una vista única

A principis d’aquest mes d’abril, però, el Perserverance va tenir l’oportunitat d’anar una mica més enllà. En comptes del cel marcià, va dirigir la seva càmera, anomenada Mastcam-Z, en direcció al sol, just quan una de les dues llunes del planeta, Phobos, passava per davant seu. El resultat és aquest vídeo que, tot i que de curta durada, és senzillament espectacular.

Com és evident, Phobos no només molt més petit que la nostra Lluna –uns 20km d’extrem a extrem– sinó que a més, és un asteroide. Per tant, els eclipsis solars de Mart mai no deixen a les fosques tot el planeta. En canvi, en passar per davant del sol, sí que es pot veure perfectament l’orografia de l’asteroide i, fins i tot i gràcies als filtres de la càmera, les taques solars a la superfície de l’astre del centre del sistema solar.

Fins i tot la NASA està sorpresa

En un comunicat de la mateixa NASA, un dels operadors de la càmera Mastcam-Z, Rachel Howson, es mostra sorpresa que, tot i que esperava que les imatges fossin bones, siguin encara millor del que s’havia imaginat. De fet, l’agència espacial nord-americana ha estat capturant imatges de les llunes marcianes, Deimos i Phobos, d’ençà que els ‘rovers’ Spirit i Opportunity van arribar al planeta. Gràcies a l’aterratge del Perseverance, però, l’any 2019, els detalls i els colors d’aquest vídeo no tenen punt de comparació amb res del que s’havia pogut veure fins ara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa