MonPlaneta
Part de la sorra de Mart podria haver estat creada per asteroides
  • CA

Fins a una quarta part de la sorra de Mart podria estar formada de boles de vidre, forjades amb la calor dels impactes d’asteroides. Això, si més no, és el que va afirmar un equip d’investigadors a la 85a Trobada Anual de la Societat Meteorítica que va tenir lloc a Glasgow (Escòcia) el passat 18 d’agost. Aquest descobriment revela com la contribució dels meteorits al paisatge marcià va molt més enllà de l’impacte i ha estat decisiva perquè el planeta tingui el seu aspecte actual.

La formació de la sorra a Mart

Al nostre planeta, la sorra es crea de manera contínua a través de la lenta erosió de les roques. A Mart, si més no parcialment, podria formar-se d’una manera molt diferent. Els investigadors van fer servir dades de les sondes que orbiten el planeta roig i van fixar-se en diverses longituds d’ona per determinar quins minerals eren presents al sòl.

El Valles Marineris de Mart | NASA
El Valles Marineris de Mart | NASA

Així és com van veure que, especialment a les latituds més altes, hi havia quantitats destacables de vidre. Una possible causa de la seva formació són les erupcions volcàniques, ja que quan el magma es barreja amb l’aigua se’n pot produir. La falta de volcans a la zona més rica en vidre, però, les planures del nord del planeta, els va fer sospitar que la causa podia ser una altra: els asteroides.

Els asteroides provoquen pluges de vidre

Quan una roca que va a gran velocitat xoca contra un planeta rocós com Mart o la Terra, l’energia que s’alibera fon les roques que hi ha a prop i les fa sortir volant cap a l’atmosfera. Aquestes gotes de roca fosa acaben formant peces de la mida d’un gra de sorra i d’una forma vagament esfèrica, anomenats esfèruls, que acaben plovent altra vegada cap a la superfície. Això és, per exemple, el que va passar al nostre planeta quan es va produir l’impacte cataclísmic que va provocar l’extinció dels dinosaures.

Aquestes petites boles de vidre de 65 milions d'anys van ploure com minúscules esferes de foc | Universitat de California - Berkeley
Aquestes petites boles de vidre de 65 milions d’anys van ploure sobre la Terra com minúscules esferes de foc després de l’impacte que va provocar l’extinció dels dinosaures | Universitat de California – Berkeley

Així, a Mart, durant els darrers 3.000 milions d’anys els asteroides podrien haver omplert la superfície de petites boletes de vidre que formen, si més no, una part significativa de la sorra que el cobreix. Actualment el vehicle Perseverance de la NASA està recollint mostres de sorra i roques de Mart que, en algun moment, seran dutes a la Terra. Aleshores, finalment, podrem saber del cert si aquesta teoria és correcta.

Més notícies
Autoretrat del vehicle Curiosity al cràter Gale, a Mart | NASA / JPL - Caltech / MSSS
Troben carboni a la superfície de Mart, un possible indici de vida passada
Hi ha diverses teories per explicar la presència d'aquest element, bàsic per a la vida
Teal Ridge (Mart) des de la càmera superior del vehicle d'exploració Curiosity | NASA
Mart té tots els ingredients perquè, actualment, hi hagi vida sota la seva superfície
Les roques de l'escorça poden produir la mateixa energia química que manté els organismes que viuen a les profunditats del nostre planeta
Reproducció artística del Valles Marineris de Mart | Wikimedia Commons
L’aigua líquida va desaparèixer de Mart fa 2.000 milions d’anys
Els dipòsits de sal del planeta donen pistes dels darrers llocs on n'hi va haver
El planeta Mart | xx
Els ‘falsos fòssils’ podrien confondre la cerca de vida a Mart
Alguns processos químics creen formes semblants a les d'organismes vius a la Terra i allí podria passar el mateix

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa