Fins a una quarta part de la sorra de Mart podria estar formada de boles de vidre, forjades amb la calor dels impactes d’asteroides. Això, si més no, és el que va afirmar un equip d’investigadors a la 85a Trobada Anual de la Societat Meteorítica que va tenir lloc a Glasgow (Escòcia) el passat 18 d’agost. Aquest descobriment revela com la contribució dels meteorits al paisatge marcià va molt més enllà de l’impacte i ha estat decisiva perquè el planeta tingui el seu aspecte actual.
La formació de la sorra a Mart
Al nostre planeta, la sorra es crea de manera contínua a través de la lenta erosió de les roques. A Mart, si més no parcialment, podria formar-se d’una manera molt diferent. Els investigadors van fer servir dades de les sondes que orbiten el planeta roig i van fixar-se en diverses longituds d’ona per determinar quins minerals eren presents al sòl.

Així és com van veure que, especialment a les latituds més altes, hi havia quantitats destacables de vidre. Una possible causa de la seva formació són les erupcions volcàniques, ja que quan el magma es barreja amb l’aigua se’n pot produir. La falta de volcans a la zona més rica en vidre, però, les planures del nord del planeta, els va fer sospitar que la causa podia ser una altra: els asteroides.
Els asteroides provoquen pluges de vidre
Quan una roca que va a gran velocitat xoca contra un planeta rocós com Mart o la Terra, l’energia que s’alibera fon les roques que hi ha a prop i les fa sortir volant cap a l’atmosfera. Aquestes gotes de roca fosa acaben formant peces de la mida d’un gra de sorra i d’una forma vagament esfèrica, anomenats esfèruls, que acaben plovent altra vegada cap a la superfície. Això és, per exemple, el que va passar al nostre planeta quan es va produir l’impacte cataclísmic que va provocar l’extinció dels dinosaures.

Així, a Mart, durant els darrers 3.000 milions d’anys els asteroides podrien haver omplert la superfície de petites boletes de vidre que formen, si més no, una part significativa de la sorra que el cobreix. Actualment el vehicle Perseverance de la NASA està recollint mostres de sorra i roques de Mart que, en algun moment, seran dutes a la Terra. Aleshores, finalment, podrem saber del cert si aquesta teoria és correcta.