MonPlaneta
Observen el primer cinturó d’asteroides fora del Sistema Solar

Un equip d’astrònoms, fent servir el Telescopi Espacial James Webb, ha aconseguit observar el primer cinturó d’asteroides fora del Sistema Solar i fer alguns descobriments més. En un article publicat a ‘Nature Astronomy’, els científics expliquen com és aquest anell que envolta Fomalhaut, una estrella brillant que es troba a 25 anys-llum de nosaltres.

Dos anells que no s’havien vist mai fins ara

La primera detecció d’aquest disc es va fer el 1983 gràcies al Satèl·lit Astronòmic d’Infraroigs de la NASA. El James Webb, però, ha mostrat una cosa que els investigadors no esperaven: tres anells de pols concèntrics que s’estenen durant 23.000 milions de quilòmetres de distància, és a dir, 150 cops l’espai que ens separa del Sol.

El nou telescopi espacial, de fet, ha permès veure per primera vegada els dos anells interiors, que no apareixien a cap de les imatges aconseguides anteriorment. Gràcies a la seva càmera infraroja, s’han pogut veure molts detalls que són invisibles als ulls humans, incloses estructures més complexes que les que hi ha tant al cinturó d’asteroides com al cinturó de Kuiper del nostre Sistema Solar.

Les noves observacions han permès descobrir moltes coses d'aquests cinturons d'asteroides | NASA
Les noves observacions han permès descobrir moltes coses d’aquests cinturons d’asteroides | NASA

Noves dades sobre la formació de cinturons

Els nostres dos cinturons, tant el que hi ha entre Mars i Júpiter com el que es troba als límits exteriors del nostre veïnat còsmic, són restes de la formació del Sistema Solar que continuen orbitant el Sol. En el cas dels de Fomalhaut, en canvi, sembla que a les profunditats del sistema hi ha planetes que podrien estar afectant-ne la forma i que, probablement, es van formar amb les restes de la col·lisió d’altres cossos molt grans com ara asteroides i cometes.

Segons els investigadors, aquestes restes van prendre la forma de cinturons per la influència gravitatòria de planetes ocults que orbiten l’estrella, de la mateixa manera que Júpiter i Neptú donen forma al cinturó d’asteroides i a la zona interna del cinturó de Kuiper, respectivament. El cinturó de Fomalhaut, de fet, podria ser arquetípic de la nostra galàxia, perquè té components semblants als dels nostres. Combinar les dades del James Webb amb els d’altres telescopis tant espacials com terrestres podria millorar encara més el nostre coneixement sobre la formació de cinturons al voltant de les estrelles.

D’altra banda, les darreres observacions també mostren un gran núvol de pols al cinturó on, sembla, dos cossos podrien haver xocat més o menys recentment. Encara queda, doncs, molt per descobrir.

Més notícies
Reproducció artística de l'asteroide 2021 PH27 | CTIO/NOIRLAB/NSF/AURA/J. DA SILVA
Descobert l’asteroide amb l’òrbita més ràpida del Sistema Solar
És molt més a prop del Sol que la Terra i li fa una volta completa cada 113 dies
Descobreixen un asteroide que acompanya la Terra en la seva òrbita al Sol
Atrapat entre la Terra i el Sol, viatjarà per l'espai amb nosaltres durant uns 4.000 anys més
Un asteroide apropant-se a la Terra | Pixabay
Un asteroide és a punt de passar més a prop de la Terra que els satèl·lits
2023 BU és de la mida d'un minibus i passarà a només 3.600 quilòmetres d'Amèrica del Sud
Un asteroide de més d’1km de diàmetre passarà a prop de la Terra aquest cap de setmana
Acompanyat d'una "lluna" minúscula, 1999 KW4 creuarà l'òrbita del nostre planeta a gairebé 5.000.000 quilòmetres de distància sense suposar cap perill

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa