MonPlaneta
Descobert l’asteroide amb l’òrbita més ràpida del Sistema Solar
  • CA

Un asteroide acabat de descobrir, anomenat 2021 PH27, és l’objecte d’aquest tipus que es coneix que orbita més a prop del Sol, molt més que no pas el nostre planeta. Hi fa una volta cada 113 dies i arriba a només 20 milions de quilometres del centre del Sistema Solar, superat només pel planeta Mercuri, on els anys duren 88 dies.

L’asteroide ha estat descobert gràcies a observacions fetes a la Universitat Brown, als Estats Units, fent servir la Càmera d’Energia Fosca del Telescopi Víctor M. Blanco de Cerro Tololo, a Xile. Té un diàmetre d’aproximadament un quilòmetre i, tot i que és el més proper al Sol que s’ha vist, n’hi podria haver molts de semblants. Durant la seva aproximació al centre del sistema, la seva temperatura arriba fins a gairebé 500 graus. Per tant, opinen els científics, si no s’ha desintegrat és que està fet de roca i metalls com ara el ferro. La seva òrbita, a més, no és estable i creua sovint les de Mercuri i Venus, cosa que fa probable que, en algun moment, s’estavelli contra algun dels dos planetes o contra el Sol o, fins i tot que les forces gravitatòries en variïn enormement l’òrbita.

2021PH27 és un de la vintena d’asteroides coneguts l’òrbita dels quals és completament interior a la de la Terra, anomenats asteroides Atira. Pel que fa al seu origen, sembla probable que vingui del cinturó d’asteroides entre Mart i Júpiter, però també podria ser un cometa extingit, ja que aquests objectes van reduïnt la seva òrbita fins a quedar a prop de l’estrella que els atreu. Quan això passa, les temperatures evaporen gran part del seu material i perden la cua, quedant només com una roca surant a l’espai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa