MonPlaneta
Observen de prop el ‘Planeta de l’Infern’, on un any dura 17 hores i mitja
  • CA

Un equip d’investigadors ha fet servir un nou instrument per examinar de prop l’anomenat ‘Planeta de l’Infern’, un món situat a 40 anys-llum de la Terra on un any només dura 17 hores i mitja, i ha publicat els seus resultats a la revista ‘Nature Astronomy’. La superfície de 55 Cancri, com va ser batejat, està feta de lava fosa i es troba a gairebé 2.000ºC de temperatura, una dada que ha fet que se’l comparés amb Mustafar, el planeta on es produeix el primer duel entre Anakin Skywalker i Obi-Wan Kenobi a la saga ‘Star Wars’.

Les característiques d’aquest planeta són tan extremes que els astrònoms fins i tot dubtaven que fos possible que existís, especialment per la poca distància que la separa de la seva estrella. De fet, per la seva composició química, es creu que el seu interior podria estar format per diamants.

Un espectròmetre molt precís

Per descobrir-ne més coses i saber si sempre havia estat tan a prop de l’astre, els investigadors van crear un nou instrument, anomenat EXPRES, un espectròmetre molt precís que ha servit per determinar amb molta més exactitud la seva òrbita, cosa que pot donar informació sobre la seva formació i sobre de quina manera va anar movent-se fins arribar a la posició actual.

L'òrbita de 55 Cancri és molt propera al seu astre | Simmons Foundation
L’òrbita de 55 Cancri és molt propera al seu astre | Simmons Foundation

Segon els resultats obtinguts, el planeta orbita seguint l’equador de l’estrella, juntament amb quatre planetes més que també giren al seu voltant en camins orbitals diferents i que formen aquest sistema estel·lar. En el cas de 55 Cancri, però, la seva trajectòria fa pensar als investigadors que inicialment orbitava a més distància però que es va anar apropant a l’astre i que l’atracció del seu equador va canviar la manera com girava al seu voltant.

Diferències amb el nostre sistema solar

De fet, a diferència del Sistema Solar, que és pla perquè tots els planetes que hi ha es van formar del mateix disc de gas i pols, a molts altres sistemes no és així, cosa que fa que els experts es facin preguntes que, gràcies a estudis com aquest, algun dia es podrien arribar a respondre. L’estudi dels planetes de fora del nostre sistema és, de fet, l’objectiu primari de l’instrument EXPRES, que és prou sensible com per detectar planetes molt més petits que fins ara.

Més notícies
La reacció dels planetes a la presència de gasos d'efecte hivernacle depèn de cadascun d'ells | ESO/M. Kornmesser
Un sistema classifica exoplanetes per com d’aptes són per a la vida humana
Es basa en les dades obtingudes per diversos telescopis i una sèrie de variables d'habitabilitat
Mimas | NASA
Una lluna de Saturn podria amagar un oceà habitable sota la superfície
Mimas és el satèl·lit més petit del planeta i també el que l'orbita més a prop
Reproducció artística de la súper-Terra orbitant una nana vermella | Gabriel Pérez Díaz, SMM (IAC)
Els ‘mini-Neptús’ i les ‘súper-Terres’ podrien ser planetes molt semblants
La diferència podria ser simplement a l'atmosfera i els primers es podrien convertir en els segons en perdre-la
Imatge artística d'un possible planeta totalment cobert d'aigua | Kevin Gill (CC)
Descobert un nou tipus de planetes on hi podria haver vida
Anomenats 'hyceans', estan coberts completament d'oceans calents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa