MonPlaneta
Els ‘mini-Neptús’ i les ‘súper-Terres’ podrien ser planetes molt semblants
  • CA

Els planetes coneguts com a ‘mini-Neptuns’ podrien ser molt semblants a les ‘súper-Terres’ i, de fet, els primers podrien convertir-se en els segons després de perdre l’atmosfera, segons un estudi prepublicat a ‘arXiv’ i elaborat per investigadors de l’Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech, Estats Units). Els astrònoms han arribat a aquesta conclusió després d’examinar quatre planetes gasosos que, pel que sembla, s’estan convertint en planetes rocosos més grossos que el nostre a causa de la radiació de les seves estrelles.

Els investigadors conclouen que, si els planetes continuen perdent la seva atmosfera aquest ritme, finalment l’acabaran perdent del tot i es convertiran en simples esferes de roca. Estudiar aquest procés pot ajudar els científics a conèixer l’evolució dels exoplanetes i, per tant, a veure quins d’ells poden ser entorns habitables de manera permanent, és a dir, mantenint la seva atmosfera.

Reproducció artística d'un Neptú calent | NASA
Reproducció artística d’un Neptú calent | NASA

Un descobriment sospitós

Les sospites van néixer amb el descobriment d’un mini-Neptú que estava perdent l’heli de la seva atmosfera, cosa que va fer pensar els científics que podia passar en altres mons. Així doncs, van examinar tres planetes iguals més i van comparar els fenoòmens que hi tenien lloc. Els investigadors van observar els moments en què ocultaven la llum de la seva estrella, durant quant de temps i quina part de la llum era absorbida per l’heli de la seva atmosfera, cosa que els va permetre mesurar-ne la mida i la forma.

Si un planeta perd l’atmosfera, té una mena de cua de gas, com un cometa, quan es mou. Si està quieta, en canvi, té forma d’esfera envoltant-lo. En tots aquests casos, els planetes estan perdent heli i, en calcular quant en perdien van veure que la velocitat a què la fugien és prou ràpida com per eliminar completament la de la majoria d’ells i, per tant, es convertirien en súper-Terres.

Representació d'un planeta rocós orbitant una estrella de classe K | NASA Ames / JPL - Caltech / Tim Pyle
Representació d’un planeta rocós orbitant una estrella de classe K | NASA Ames / JPL – Caltech / Tim Pyle

Un misteri per resoldre

El fet, però, és que el que sabem només són imatges d’un moment en el temps, i que no saben de quina manera han perdut atmosfera al llarg de la seva història i com ho continuaran fent en el futur. En qualsevol cas, la possibilitat que els ‘mini-Neptuns’ es converteixin en ‘súper-Terres’ existeix. En el futur, amb més observacions i l’ús de models informàtics, potser es podrà arribar a una conclusió més clara.

Més notícies
Un planeta orbitant molt a prop de la seva estrella | NASA
Núvols de metall i pluja de joies: el temps a un exoplaneta llunyà
WASP-121b és a 855 anys-llum de nosaltres i és un exemple de com d'estranys i extrems poden ser aquests mons
El satèl·lit TESS
Troben vapor d’aigua a l’atmosfera d’un exoplaneta
Els astrònoms consideren que estan avançant per comprendre quines diferències en la formació els acaben fent tan diversos
Reproducció artística del Júpiter calent que sembla una pilot de rugbi | Cheops
Descobreixen que un exoplaneta gegant sembla una pilota de rugbi
Els astrònoms creuen que aquesta "deformació" és a causa d'unes marees increïblement fortes
Troben una superterra que pot ser la ‘pedra Rosetta’ de l’estudi dels exoplanetes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa