La sonda Voyager 1, llançada a l’espai el 1977, fa 45 anys, és l’origen d’un misteri que té intrigat l’equip de la NASA que en fa el seguiment. A una distància de la Terra de 23.300 milions de quilòmetres –i comptant–, fins ara semblava que funcionava molt bé malgrat la seva antiguitat i l’espai que la separa del nostre planeta, i fins ara havia pogut rebre i executar les ordres que rebia de l’agència espacial nord-americana, a més de recollir i enviar dades sobre el seu entorn, donant-nos informació de primera mà sobre l’espai interestel·lar.

Dades errònies

El problema és que, des de fa poc, el sistema AACS de la sonda, que controla la seva orientació a l’espai i l’envia a la Terra per comprovar que és on se suposa que ha de ser, no envia dades correctes o, si més no, no envia les que la NASA creu que concorden amb la situació correcta de la Voyager 1. Aquest sistema, de fet, té la funció principal d’assegurar-se que l’antena que envia les dades a la Terra continuï dirigida al nostre planeta per tal que, així, se’n pugui rebre les lectures.

Així doncs, l’antena ha d’estar ben posicionada, perquè la informació arriba, però les dades que envia el sistema AACS semblen completament aleatoris o directament impossibles, segons informa la cadena nord-americana CNN. Tot i això, aquest problema no ha causat cap problema intern a l’aparell, ja que si fos així s’hauria posat en “mode segur” per tal que els enginyers, des de la Terra, poguessin esbrinar què li passa i mirar d’arreglar-ho.

La Voyager 1 és l'objecte fabricat per l'home que es troba més lluny de la Terra | Picryl
La Voyager 1 és l’objecte fabricat per l’home que es troba més lluny de la Terra | Picryl

Com arreglar-ho

El problema, és clar, és que per la distància a què es troba la Voyager 1, la informació triga més de 20 hores i mitja a arribar d’un punt a l’altre, és a dir, 41 hores entre la “pregunta” i la “resposta”. L’equip de control de la sonda, però, continua investigant per tal d’esbrinar si el problema de les lectures és de l’AACS o si algun altre dels seus sistemes hi està interferint.

En un comunicat, la NASA explica que fins que el problema no “s’entengui millor”, no es podrà saber si això afectarà durant quant de temps la nau podrà recollir i enviar dades científiques. D’altra banda, la cap dels projectes Voyager 1 i 2, Suzanne Dodd, ha afirmat en un comunicat que un misteri com aquest és esperable en aquesta etapa de la missió.

“Totes dues naus tenen gairebé 45 anys, molt més del que els qui van planificar la missió esperaven”, ha reconegut. A més, “són a l’espai interestel·lar, un entorn amb moltíssima radiació on cap altra nau ha volat abans”. Així doncs, hi ha “grans reptes”, diu Dodd, però creu que si hi ha alguna manera de solucionar-los, l’equip ho farà.

Les Voyager 1 i 2 fa més de 40 anys que s'allunyen del nostre planeta en direcció al desconegut | Ryan Howerter
Les Voyager 1 i 2 fa més de 40 anys que s’allunyen del nostre planeta en direcció al desconegut | Ryan Howerter

Solucions alternatives

Si no s’aconsegueix resoldre, però, hi ha alternatives, com canviar el programari o refiar-se d’algun aparell redundant. De fet, els sistemes d’emergència de la nau són extraordinàriament fiables: el 2017, la Voyager 1 va posar en marxa uns propulsors que no s’encenien des de feia 37 anys i van funcionar perfectament. Tot i això, cal recordar que tenen molt poca energia, i és per això que la majoria d’aparells s’han anat apagant per permetre que els sistemes essencials i els instruments científics continuïn fent servei a la humanitat.

Més notícies
El radiotelescopi xinès FAST, que enviarà missatges a l'espai a la recerca de vida extraterrestre | Wikimedia Commons

Dos equips d’astrònoms enviaran missatges a l’espai amb la nostra ubicació

Esperen poder contactar amb intel·ligències extraterrestres, tot i que no està clar si és bona idea fer-ho
:  - Mobile
La imatge del descobriment del cometa | NoirLab

Descobreixen el cometa més gran que es coneix, que duu milions d’anys vagant per l’espai

La seva trajectòria el fa recórrer més de 6 bilions de quilòmetres i feia més de 3 milions d'anys que no era tan a prop
:  - Mobile
Reproducció artística de la vela solar de la sonda japonesa IKAROS | Andrzej Mirecki

Proposen fer servir làsers per enviar una sonda a Alfa Centauri en només vint anys

Un equip d'investigadors de la Universitat Nacional Australiana creu que seria possible aconseguir velocitats enormes fent servir aquesta tecnologia
:  - Mobile
La galàxia d'Andròmeda

A la recerca de vida extraterrestre a la galàxia d’Andròmeda

L'Estudi del Bilió de Planetes processa la informació de diversos telescopis buscant indicis de vida intel·ligent a milions d'anys llum de nosaltres
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix