MonPlaneta
Descobreixen el cometa més gran que es coneix, que duu milions d’anys vagant per l’espai
  • CA

Un equip d’astrònoms de la Universitat de Pensilvània, als Estats Units, han descobert el cometa més gran que s’ha vist mai. Batejat Bernardinelli-Bernstein pels seus descobridors, medeix entre 100 i 200 quilòmetres de llargada i té unes 1.000 vegades més massa que la majoria dels cometes coneguts. També conegut com C/2014 UN271, fa milions d’anys que segueix la seva ruta, que el durà a passar un cop més a prop del Sol l’any 2031.

De fet, aquest és el cometa més llunyà que s’ha descobert en el seu viatge cap a l’interior del Sistema Solar, cosa que permetrà observar-lo i estudiar-lo durant anys. El descobriment es va fer gràcies a les dades de la Càmera de l’Energia Fosca, recollides pel telescopi Víctor M. Blanco de l’Observatori Interamericà de Cerro Tololo, a Xile. Fent servir algorismes per identificar objectes de més enllà de Neptú, van traçar 32 deteccions a un sol objecte, una gran massa glaçada que va ser expulsada del Sistema Solar quan es van formar els planetes i que continua orbitant el Sol, en aquest cas en una òrbita de 6 bilions de quilòmetres i que triga més de tres milions d’anys a fer.

L’origen del cometa és al Núvol d’Oort, un grup d’objectes glaçats a la zona més exterior del Sistema Solar i que se suposa que és l’origen dels cometes. Per conèixer bé aquesta zona de l’espai, però, encara queda molt, ja que és massa lluny fins i tot per a les sondes Voyager que, quan hi arribin, farà segles que s’hauran quedat sense energia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa