MonPlaneta
La NASA grava el so de meteorits impactant a Mart
  • CA

El mòdul d’aterratge InSight de la NASA ha gravat, durant els darrers dos anys, el so de quatre meteorits impactant contra la superfície de Mart. Tal com explica un equip d’investigadors a la revista ‘Nature GeoScience’, l’InSight, a què no queda gaire temps més per funcionar perquè se li acabaran aviat les bateries, ha detectat tant les ones sonores com les sísmiques, un fet que no s’havia aconseguit mai fins ara.

L’InSight es troba a l’Elysium Planitia, una gran plana que s’estén just al nord de l’equador de Mart, i és des d’allà que ha detectat els impactes, que s’han produït a entre 85 i 290 quilòmetres de la seva posició. Així, per exemple, el passat 5 de setembre de 2021, una roca va entrar a l’atmosfera marciana i va esclatar en com a mínim tres trossos, que van caure a la superfície deixant un cràter cadascun. El Mars Reconnaissance Orbiter, la sonda que observa Mart des de les altures, va passar per sobre de la zona de l’impacte, observant-ne les marques.

Uns sorolls molt estranys

Les dades de l’InSight també apunten que el 27 de maig del 2020 i el 18 de febrer i el 31 d’agost de 2021 es van produir impactes semblants. En qualsevol cas, ara la NASA ha publicat la gravació d’un d’aquests impactes, on se senten tres sorolls estranys que corresponen a l’entrada de la roca a l’atmosfera, l’explosió i la caiguda dels fragments a la superfície.

Els investigadors, malgrat tot, es pregunten com pot ser que no s’hagin detectat més impactes. Amb una atmosfera tan lleugera i tan a prop del Cinturó d’Asteroides del Sistema Solar, Mart hauria d’estar bombardejada constantment per roques que travessen l’atmosfera sense desintegrar-se.

Estudiant la superfície i el subsòl de Mart

L’InSight, equipat amb un sismòmetre, ha captat més de 1.300 moviments a la superfície del Planeta Roig, la majoria dels quals es deuen a la pressió i la calor del subsòl marcià, que fan que s’esquerdi. Els instruments del mòdul, que poden detectar ones sísmiques emeses a milers de quilòmetres de distància, finalment van permetre els investigadors confirmar que, si més no en aquests casos, les vibracions es devien a l’impacte d’un meteorit.

Reproducció artística de la caiguda d'un meteorit a Mart | Universitat d'Arizona
Reproducció artística de la caiguda d’un meteorit a Mart | Universitat d’Arizona

Aquestes col·lisions creen moviments sísmics d’una magnitud igual o inferior a 2 mentre que, de moment, el ‘martrèmol’ més gros que ha captat mai l’InSight és de magnitud 4,2. Si aquests darrers permeten conèixer millor com és la composició interna de Mart, els primers ajuden a saber més coses sobre l’edat de la seva superfície, ja que es pot determinar en quin moment es van formar els cràters. Analitzant les dades de les ones de l’impacte, a més, es pot conèixer la trajectòria que seguia el meteorit.

Tot i que la missió InSight sembla que s’acabarà aviat, doncs, perquè la pols està obstruïnt les plaques solars que alimenten el mòdul, sembla que encara té força feina per fer.

Més notícies
El delta del cràter Jezero, a Mart, vist des del vehicle d'exploració Perseverance | NASA
El Perseverance troba mostres precioses de matèria orgànica a Mart
El vehicle està explorant el Planeta Roig buscant senyals de vida microscòpica
El 'rover' Perseverance té entre les seves tasques provar que és possible generar oxigen a la superfície de Mart | NASA
El Perseverance aconsegueix produir tant oxigen com un arbre petit a Mart
Els darrers resultats dels experiments fan que enviar humans al Planeta Roig sigui una mica més a prop
La sorra de Mart podria haver estat formada, en part, pels asteroides que han bombardejat la seva supefície | UB
Part de la sorra de Mart podria haver estat creada per asteroides
La seva caiguda va donar forma al planeta fins i tot molt després de l'impacte
La supervivència d'un bacteri a les condicions marcianes pot ser clau pel conreu d'aliments fora de la Terra
Uns bacteris aconsegueixen sobreviure en condicions semblants a les de Mart
Un experiment amb el fong del te kombutxa dóna resultats sorprenents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa