MonPlaneta
Un equip internacional realitza un simulacre d’impacte d’asteroide que es pot seguir en directe
  • CA
Recreació d’un asteroide aproximant-se a la Terra. | NASA

Per primera vegada, l’Agència Espacial Europea farà públic un exercici internacional d’impacte d’asteroide a través de les xarxes socials, explicant les accions que planifiquen i executen els científics, les agències espacials i les organitzacions de protecció civil. Aquest exercici, que es duu a terme cada dos anys, reuneix experts en asteroides de tot el món per simular un impacte fictici però plausible d’un asteroide a la Terra. Durant aquesta simulació, que dura una setmana, els participants, que adopten el paper de governs estatals, agències espacials i institucions de protecció civil, no saben com evolucionarà la situació d’un dia per l’altre i han d’anar elaborant els seus plans en base a la informació diària que se’ls proporciona.

Des d’aquest dilluns 29 i fins el proper 3 de maig, l’ESA anirà explicant els progressos d’aquest exercici, principalment al seu compte de Twitter @esaoperations. La producció de l’exercici va a càrrec de l’Oficina de Coordinació de Defensa Planetària de la NASA, juntament amb l’Agència Federal de Gestió d’Emergències dels Estats Units, i compta amb el suport de l’Agència Espacial Europa i altres agències, organitzacions i institucions científiques. El Cap de Defensa Planetària de l’ESA, Rüdiger Jehn, explica que la raó d’aquests exercicis és que “el primer pas per a protegir el nostre planeta és saber què hi ha allà fora”. Només aleshores, diu, “podrem fer els passos necessaris per evitar l’impacte d’un asteroide o per minimitzar els danys causats a la superfície”. Fins l’actualitat, s’han trobat 20.000 asteroides amb òrbites que els duen a passar a prop del nostre planeta, i se’n descobreixen uns 150 nous cada mes. Els sistemes que estan sent desenvolupats per detectar i entendre aquests objectes, es vol aconseguir implementar mesures de mitigació efectives.

Per tenir actualitzacions diàries d’aquest exercici d’impacte d’asteroide, també es pot seguir aquesta pàgina web. L’exercici actual parteix de la base que, el passat 26 de març, es va descobrir un asteroide que va ser batejat amb el nom 2019 PDC. Tot i que de moment se’n sap ben poca cosa, per la seva brillantor ha estat classificat com a “Asteroide Potencialment Perillós” i els experts han calculat que la seva mida oscil·la entre els 100 i els 300 metres. L’endemà de la seva descoberta, l’ESA i la NASA van identificar diverses dates en les quals l’objecte podria impactar contra la Terra, probablement el 29 d’abril del 2027, amb una probabilitat d’una entre 50.000. Els astrònoms han seguit l’asteroide durant un mes, aconseguint més informació sobre la seva trajectòria, i s’han adonat que la seva probabilitat d’impacte és -de moment- d’un 1%. A partir d’aquí, comença l’exercici.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa