MonPlaneta
L’Agència Especial Europea presenta una foto del Sol de 83 megapíxels
  • CA

La sonda Solar Orbiter de l’Agència Espacial Europea (ESA) ens regala aquesta magnífica fotografia del Sol. Disponible a la pàgina web de l’ESA en tot el seu esplendor, amb 83 megapíxels que pesen aproximadament 56 megabytes, la imatge, de fet, és un mosaic fet a partir de 25 fotografies individuals que la sonda va fer el passat mes de març. A més, és la fotografia amb la resolució més alta del disc solar i de la seva corona que s’ha fet mai.

A l’extrem de l’espectre electromagnètic

Aquesta imatge espectacular, obtinguda des d’una distància aproximada de 75 milions de quilòmetres del Sol, es va poder aconseguir gràcies al telescopi d’alta resolució que conté un dels instruments de la sonda Solar Orbiter, el Generador d’Imatges Ultravioletes Extrem (Extreme Ultraviolet Imager, EUI). Amb una longitud d’ona de només 17 nanòmetres, a l’extrem de la regió ultravioleta de l’espectre electromagnètic, la imatge ens permet veure la part superior de l’atmosfera de l’astre rei, la corona, on les temperatures voregen el milió de graus centígrads.

La imatge final que ha estat publicada per l’ESA, de més de 83 milions de píxels, té una resolució de 9148×9112. A la part superior dreta de la imatge, a més, l’Agència Espacial Europea hi ha afegit una imatge a escala del nostre planeta, la Terra, perquè qui la miri pugui fer-se una idea de la diferència de mida entre el nostre planeta, un dels més petits del sistema solar, i l’estrella al voltant de la qual girem.

Un raconet insignificant

Tenint en compte que el mateix Sol, a més, no és precisament una estrella especialment gran, i que l’univers és ple d’objectes d’unes proporcions que el farien semblar minúscul al costat, aquesta fotografia no és només un regal pels amants de l’astronomia sinó, també, un recordatori d’aquell ‘pale blue dot’ de què parlava Carl Sagan quan volia posar de relleu com de petit és el nostre planeta, i les persones que hi viuen, al costat de la immensitat de l’espai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa