MonPlaneta
El camp magnètic de la Terra no s’invertirà en cap moment proper
  • CA

L’aparició d’una zona al sud de l’oceà Atlàntic on el camp magnètic de la Terra s’està debilitant ràpidament ha causat tot tipus d’especulacions i rumors alarmistes afirmant que ens estem apropant a un canvi de polaritat. No obstant això, un nou estudi publicat a ‘PNAS’ refuta aquestes teories després de buscar proves dels canvis durant els darrers 9.000 anys i conclou que, finalment, pot ser que la inversió ni tan sols sigui una possibilitat remotament propera.

El camp magnètic de la Terra ens protegeix, entre d'altres, de la radiació del Sol | NASA
El camp magnètic de la Terra ens protegeix, entre d’altres, de la radiació del Sol | NASA

Un escut protector que canvia constantment

El camp magnètic de la Terra és un escut invisible que ens protegeix de les radiacions mortals de l’espai i del vent solar, que podria erosionar l’atmosfera fins eliminar-la. No obstant això, aquest camp no és estable i, a intervals irregulars cada aproximadament 200.000 anys, la polaritat s’inverteix, és a dir, que el Pol Nord i el Sud canvien de lloc.

Durant aproximadament els darrers dos segles, el camp magnètic del nostre planeta s’ha tornat un 10% més feble i, alhora, ha aparegut aquesta zona especialment debilitada davant la costa d’Amèrica del Sud. La situació és prou notable com perquè, en aquesta zona, diversos satèl·lits hagin fallat a causa de l’exposició a les partícules del Sol, i se la coneix com l’Anomalia de l’Atlàntic Sud. A causa de tot això, hi ha hagut moltes especulacions sobre si ens acostem a una nova inversió de polaritat.

L'Anomalia de l'Atlàntic Sud és una zona de la Terra on el camp magnètic és molt més feble | Wikimedia Commons
L’Anomalia de l’Atlàntic Sud és una zona de la Terra on el camp magnètic és molt més feble | Wikimedia Commons

Una reconstrucció de la història del camp magnètic

El seguiment dels canvis en el camp magnètic de la Terra durant els darrers 9.000 anys, objecte d’aquest estudi, mostren que les anomalies com aquesta són un fenomen recurrent i que té a veure amb les variacions en la força del camp magnètic de la Terra. Aquesta reconstrucció temporal s’ha pogut fer gràcies a l’anàlisi de restes arqueològiques cremades, nuclis de sediments i mostres volcàniques, de què es pot extreure informació sobre el magnetisme de la Terra ja que actuen com a càpsules del temps.

Gràcies a una nova tècnica per desenvolupar un model, les observacions indirectes en aquestes mostes han permès reconstruir com ha canviat el camp magnètic del nostre planeta durant els últims 9.000 anys i així, podran aprendre més sobre els canvis al nucli de la Terra, que és qui el genera. Aquest model, a més, també pot servir per datar mostres arqueològiques i geològiques, comparant els indicadors del camp magnètic.

Basant-se en les dades obtingudes, els científics afirmen que l’Anomalia de l’Atlàntic Sud desapareixerà durant els propers 300 anys i que, en cap cas, la Terra es dirigeix a una inversió de la polaritat del camp magnètic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa