MonPlaneta
Un micrometeorit xoca contra el Telescopi Espacial James Webb
  • CA

Un dels segments daurats de l’enorme mirall del Telescopi Espacial James Webb va rebre l’impacte d’un micrometeorit el passat mes de maig, segons ha informat la NASA. Per sort, però, no hi ha hagut danys de consideració i l’observatori espacial començarà a enviar imatges en color i alta resolució el proper 12 de juliol, tal com estava previst.

Partícules que poden causar danys greus

Els micrometeorits són partícules que viatgen per l’espai i que són minúscules, més petites que un gra de sorra. El problema, és clar, és que els aparells que són a l’espai estan completament desprotegits davant l’impacte d’aquests objectes, que viatgen a velocitats molt altes i que, per tant, poden causar problemes més greus del que podríem pensar.

El mirall del Telescopi Espacial James Webb, la seva part més distintiva | Wikimedia Commons
El mirall del Telescopi Espacial James Webb, la seva part més distintiva, durant el muntatge a la Terra | Wikimedia Commons

Tot continua funcionant

De fet, segons la NASA, tot i que el James Webb continua funcionant “a un nivell que supera els requeriments de la missió”, sí que és cert que s’ha observat “un efecte marginalment detectable a les dades” que envia el telescopi. És per això que l’equip del James Webb està treballant per continuar avaluant què va passar exactament i quins efectes pot tenir, en el primer de, probablement, els molts impactes d’aquest tipus que rebrà el telescopi espacial.

Els dissenyadors del James Webb tenien tan clar que aquests impactes poden tenir lloc que, en construir-lo i provar-lo, es van assegurar que podia continuar funcionant de manera normal, provant els miralls tant en simulacions com en tests d’impacte en rèpliques dels que es van fer servir al telescopi espacial. Tot i així, el micrometeorit que va impactar amb el telescopi espacial el passat mes de maig era més gran que els emprats en cap d’aquestes proves, i és per això que l’equip va preocupar-se.

Per sort, com que cadascun dels 18 segments de mirall del Telescopi Espacial James Webb es pot ajustar completament, el que va rebre l’impacte ja ha estat recalibrat per reduir la màxim la distorsió que podria introduir a les imatges.

Més notícies
Urà i Neptú, tot i les seves semblances, tenen colors molt diferents | NASA
Descobreixen per què Neptú és més blau que Urà
La diferència és en l'atmosfera, que té boires de densitats diferents
La regió de l'univers explorada i les galàxies detectades durant aquest estudi, en algunes de les quals es formen estrelles i en altres no | COSMOS
Troben forats negres supermassius al centre de galàxies moribundes
Han estat detectats a les zones més antigues de l'univers i poden ajudar a entendre la seva evolució
Representació artística d'un planeta orbitant un sistema binari
Les estrelles binàries poden ser sistemes on buscar vida
La comprensió de com s'hi formen els planetes ens pot ajudar a trobar-la
Representació artítica d'un púlsar| Kevin McGill
Els púlsars podrien alimentar els raigs còsmics més potents de l’univers
El seu entorn magnetitzat és ideal perquè les partícules es carreguin amb quantitats extremes d'energia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa