Tot i que Urà i Neptú són dos planetes molt semblants, enormes i fets de material glaçat, hi ha una diferència important a què, fins ara, no s’havia trobat cap explicació: Neptú és d’un color blau més intens. En un article publicat a la revista ‘Journal of Geophysical Research: Planets’, un equip d’astrònoms ha aconseguit trobar què causa aquesta diferència fent servir telescopis espacials i també observant-los des de la Terra.
Dos planetes bessons
Aquests dos móns són –si no comptem Plutó– els dos més allunyats del Sol del nostre veïnat còsmic, i tenen mides, masses i condicions atmosfèriques molt semblants, pel que se n’ha pogut descobrir. Gràcies a la sonda Voyager 2 de la NASA, però, als anys vuitanta es va poder comparar el seu color, observant que Neptú té un color blau més brillant mentre que Urà és més pàl·lid.

Diferències en les acumulacions de boira
Ara, gràcies a diversos telescopis, inclos el Telescopi Espacial Hubble, s’ha pogut elaborar un model que compari les observacions de tots dos planetes per trobar-hi diferències. L’explicació de la variació de color, sembla, rau en una gran acumulació de boira a l’atmosfera d’Urà, molt més densa que la de Neptú i que li emblanquina l’aspecte des del nostre punt de vista. Sense això, tots dos planetes serien exactament igual de blaus.
Coneixements aplicables a altres planetes
El model creat en aquest treball és el primer que combina les observacions de la llum reflectida per tots dos planetes des de l’espectre ultravioleta fins gairebé l’infraroig, explicant la diferència de color, i també ha avançat en la comprensió de la composició de les dues atmosferes. Tot i que en tots dos casos hi ha metà en forma de neu a les capes mitjanes, la de Neptú és més activa mentre que la d’Urà és força més lenta.
Els coneixements adquirits durant aquest estudi, a més, es podran fer servir per millorar la nostra comprensió de les atmosferes dels gegants de gel, especialment d’aquests dos, els més propers a nosaltres.