Un estudi dut a terme a l’indret més sec del nostre planeta mostra clarament els obstacles que podem trobar a l’hora de cercar senyals de vida a Mart. Segons un article publicat a ‘Nature Communications’, els instruments que es fan servir a dia d’avui podrien no ser prou sensibles com per trobar-la, un obstacle que caldria superar per tal de resoldre, d’una vegada, si hi ha o hi ha hagut mai organismes vius al planeta roig.
El lloc més sec de la Terra
Els vehicles que la NASA té a Mart, doncs, com el Perseverance o el Curiosity, estan equipats amb instruments per analitzar roques i pols, però podrien no ser suficients. Els investigadors els han provat al desert d’Atacama, a Xile, el lloc més sec de la Terra i el desert més antic que hi ha. Se’l considera l’indret del nostre planeta que més s’assembla a Mart, i és per això que s’hi han provat alguns aparells destinats a aquell planeta.

L’equipament del laboratori té problemes per trobar rastres
En recollir mostres i analitzar-les amb l’equipament més sensible al laboratori, al límit de la seva capacitat de detecció encara es va poder trobar una barreja de biosignatures d’organismes vius i extingits. En provar-los amb els instruments dissenyats per analitzar mostres recollides a Mart, però, i malgrat que són entre els més avançats que existeixen, no van poder detectar signatures moleculars, senyal que podria ser que no fossin els adequats per buscar vida a Mart.
La cerca de vida al planeta roig va començar als anys setanta i, amb el desenvolupament de tecnologies més avançades s’ha aconseguit detectar molècules orgàniques senzilles, però que es podrien haver originat mitjançant reaccions químiques sense cap relació amb la vida. Si hi hagués hagut vida a Mart, però, especialment si fa milers de milions d’anys, ara només en quedarien quantitats petites de matèria orgànica, cosa que, segons l’estudi, fa que detectar-les amb els instruments actuals sigui enormement difícil.

Tornar les mostres a la Terra, una opció que guanya força
Així doncs, sembla clar que caldrien instruments molt més precisos per detectar senyals de vida directament a la superfície de Mart. Això, però, dóna encara més importància al programa Mars Sample Return, un esforç per enviar una nau a Mart i que torni mostres de roca i pols a la Terra, on es podrien analitzar amb els equipaments més moderns i trobar, com a Atacama, rastres d’ADN d’organismes extingits fa milions d’anys.