MonPlaneta
El James Webb permet conèixer en detall com és l’atmosfera dels exoplanetes
  • CA

El Telescopi Espacial James Webb ha obtingut dades que fins ara eren impossibles de saber sobre com és l’atmosfera dels exoplanetes, és a dir, dels planetes de fora del Sistema Solar. En un comunicat fet públic per la NASA, es donen dades de com de detallada és la visió que aquest nou observatori ens permet tenir d’aquests mons llunyans, amb un panorama completíssim de les molècules i les reaccions químiques que es produeixen al seu cel.

Un ‘Saturn calent’ a 700 anys-llum

El planeta WASP-39b, conegut també com a Bocaprins, es troba a 700 anys-llum de nosaltres i és el que es coneix com un ‘Saturn calent’, un planeta enorme i gasós però que, per la proximitat a la seva estrella, té unes temperatures de prop de 900ºC. Les darreres lectures del James Webb permeten saber amb una precisió inèdita com és la seva atmosfera i quines reaccions hi tenen lloc.

Representació artística de la pluja de ferro a WASP-76b | ESO
Les atmosferes dels exoplanetes són un dels camps d’estudi on s’estan fent més descobriments darrerament | ESO

Primeres proves de reaccions fotoquímiques en un exoplaneta

Així, per exemple, és el primer cop que es detecta diòxid de sofre en un exoplaneta, una molècula produïda per les reaccions químiques que alimenta la llum potentíssima de l’estrella que orbita Bocaprins d’una manera semblant a com, a la Terra, té lloc la reacció fotoquímica que crea la capa d’ozó. De fet, també és la primera vegada que es tenen proves que en un exoplaneta es produeixen reaccions d’aquest tipus ja que, fins ara, resultava impossible.

Dades impossibles d’obtenir fins ara

Aquestes dades, juntament amb les que mostren que a l’atmosfera de Bocaprins hi ha sodi, potassi o vapor d’aigua, per exemple, donen una visió molt completa dels elements i compostos químics del planeta i, també, pistes sobre com es va formar. Amb una composició tan variada, els científics creuen el procés devia incloure l’agregació de molts cossos més petits.

Reproducció artística del Telescopi Espacial James Webb | NASA
Reproducció artística del Telescopi Espacial James Webb | NASA

Tot un exemple del que es pot arribar a saber d’un món tan llunyà, si més no a escala humana, gràcies al Telescopi Espacial James Webb, i només un tastet de tot el que podrem aprendre gràcies a ell durant els propers anys.

Més notícies
La reacció dels planetes a la presència de gasos d'efecte hivernacle depèn de cadascun d'ells | ESO/M. Kornmesser
Un sistema classifica exoplanetes per com d’aptes són per a la vida humana
Es basa en les dades obtingudes per diversos telescopis i una sèrie de variables d'habitabilitat
El Telescopi Espacial James Webb és capaç de veure amb un detall inèdit coses que van passar durant els primers temps de l'univers | NASA / ESA / CSA
El James Webb ens dóna una visió única dels inicis de l’univers
Una nova imatge ens presenta esdeveniments que van tenir lloc 400 milions d'anys després del Big Bang
Aquesta imatge correspon a un fragment petitíssim del cel nocturn, tot un exemple del que pot arribar a fer el Telescopi Espacial James Webb | NASA, ESA, CSA, STScI
Publiquen la fotografia més detallada de l’espai profund que s’ha fet mai
El Telescopi Espacial James Webb ens duu una foto en llum quasi-infraroja d'una part minúscula del cel
Representació d'un planeta rocós orbitant una estrella de classe K
Descobert un exoplaneta que podria ser habitable a només 31 anys-llum de nosaltres
Ha estat detectat pel satèl·lit TESS | Les properes observacions del planeta permetran saber quina és la seva composició i si té oceans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa