El Telescopi Espacial James Webb ha obtingut dades que fins ara eren impossibles de saber sobre com és l’atmosfera dels exoplanetes, és a dir, dels planetes de fora del Sistema Solar. En un comunicat fet públic per la NASA, es donen dades de com de detallada és la visió que aquest nou observatori ens permet tenir d’aquests mons llunyans, amb un panorama completíssim de les molècules i les reaccions químiques que es produeixen al seu cel.
Un ‘Saturn calent’ a 700 anys-llum
El planeta WASP-39b, conegut també com a Bocaprins, es troba a 700 anys-llum de nosaltres i és el que es coneix com un ‘Saturn calent’, un planeta enorme i gasós però que, per la proximitat a la seva estrella, té unes temperatures de prop de 900ºC. Les darreres lectures del James Webb permeten saber amb una precisió inèdita com és la seva atmosfera i quines reaccions hi tenen lloc.

Primeres proves de reaccions fotoquímiques en un exoplaneta
Així, per exemple, és el primer cop que es detecta diòxid de sofre en un exoplaneta, una molècula produïda per les reaccions químiques que alimenta la llum potentíssima de l’estrella que orbita Bocaprins d’una manera semblant a com, a la Terra, té lloc la reacció fotoquímica que crea la capa d’ozó. De fet, també és la primera vegada que es tenen proves que en un exoplaneta es produeixen reaccions d’aquest tipus ja que, fins ara, resultava impossible.
Dades impossibles d’obtenir fins ara
Aquestes dades, juntament amb les que mostren que a l’atmosfera de Bocaprins hi ha sodi, potassi o vapor d’aigua, per exemple, donen una visió molt completa dels elements i compostos químics del planeta i, també, pistes sobre com es va formar. Amb una composició tan variada, els científics creuen el procés devia incloure l’agregació de molts cossos més petits.

Tot un exemple del que es pot arribar a saber d’un món tan llunyà, si més no a escala humana, gràcies al Telescopi Espacial James Webb, i només un tastet de tot el que podrem aprendre gràcies a ell durant els propers anys.