MonPlaneta
El James Webb mostra la supernova Cassiopea A com no l’havíem vist mai

El Telescopi Espacial James Webb no para de mostrar-nos imatges increïbles de tots els racons del cosmos. En aquesta ocasió, ens duu la supernova Cassiopea A, o més aviat el què en queda, com no l’havíem vist mai fins ara. El romanent d’aquesta enorme explosió, que ocupa uns 10 anys-llum i que és a 11.000 anys-llum de nosaltres, va ser vista des de la Terra fa 340 anys. És, doncs, el més jove que es coneix d’una supernova a la nostra galàxia, i per tant suposa una oportunitat única per aprendre com moren algunes estrelles.

Al cap i a la fi, com que és una supernova relativament recent, permet observar el camp de restes que va deixar al seu voltant i dur a terme una mena d”autòpsia’ per saber quin tipus d’estrella havia estat i de quina manera va esclatar. Comparada amb les imatges infraroges que se n’havien obtingut fins ara, la del James Webb permet observar detalls que havien estat invisibles fins ara i, per tant, permetrà saber encara més coses de Cassiopea A, que ha estat una de les supernoves més observades pels telescopis tant espacials com terrestres.

Cassiopeia A en una imatge combinant observacions de l'IXPE i el Chandra | NASA
Cassiopeia A en una imatge combinant observacions de l’IXPE i el Chandra | NASA

Els colors de la pols revelen molta informació sobre l’explosió

Els colors que veiem a la imatge, és clar, són llum infraroja traslladada a l’espectre visible, i contenen un munt d’informació que els científics tot just ara comencen a recollir. Així, per exemple, l’exterior de la bombolla tenen material taronja i vermell, que representen una temperatura més elevada i que marquen on el material de l’explosió està xocant amb el gas i la pols que envoltaven l’estrella. A l’interior, els filaments roses són el material de l’estrela, que brilla per la seva barreja d’elements com oxigen, argó i neó. Finalment, la part verda que sembla plena de petites bombolles són el gran desafiament per als astrònoms, que no se n’esperaven ni la forma ni la complexitat i que miren d’entendre-les.

Una finestra per entendre d’on ve la pols còsmica

Entre les preguntes que pot respondre Cassiopea A és l’origen de la pols còsmica, que es creu que prové dels materials pesants expulsats per les supernoves però de què encara no s’ha acabat de treure l’entrellat. En aquest romanent, però, es poden examinar regions amb composicions diferents i veure quins tipus de pols tenen. De fet, entre els materials que emeten aquestes explosions hi ha el calci dels nostres ossos o el ferro de la nostra sang, que passen de generació en generació d’estrelles i planetes.

Més notícies
El planeta Júpiter vist pel Telescopi Espacial James Webb | NASA
El James Webb ens duu imatges “increïbles” de Júpiter
El nou telescopi espacial mostra el gegant del nostre sistema solar amb uns detalls sense precedents
Aquestes galàxies van aparèixer pocs centenars de milions d'anys després del Big Bang | NASA / ESA
El James Webb mostra algunes de les primeres galàxies de l’univers
Dos nous estudis confirmen que van aparèixer poc després del Big Bang
Els Pilars de la Creació tal com han estat observats pel Telescopi Espacial James Webb | NASA / ESA / CSA
El James Webb ja té la seva imatge dels Pilars de la Creació
Aquesta estructura còsmica ha estat fotografiada per tots els grans telescopis
La galàxia de la Roda de Carro es va formar pel xoc de dues galàxies, una de gran i una de petita | NASA
El James Webb mostra el resultat de la col·lisió entre dues galàxies
Aquestes imatges han permès aprendre com es formen les estrelles i estudiar els forats negres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa