El nou telescopi espacial James Webb, el més gros i potent que s’ha construït mai, s’ha fixat en Júpiter per dur-nos unes imatges que fins i tot els mateixos astrònoms han definit com a “increïbles”. Aquest observatori de l’univers, llançat a l’espai el desembre de 2021 i que fa poc que ha entrat en operació, ha aconseguit fotografies amb un detall sense precedents del gegant del nostre sistema solar.
Aurores, tempestes, anells i llunes
Les imatges, obtingudes amb el sensor infraroig del James Webb, revelen les aurores, les tempestes gegants, els anells i les llunes de l’enorme planeta gasós, en fotografies que han estat pintades artificialment perquè tots aquests detalls es vegin amb molta més claredat. Gràcies a la visió infraroja, que el James Webb fa servir per observar els racons més llunyans del cosmos, també es poden observar detalls d’indrets molt més propers que ens resultarien invisibles a ull nu o amb lents que només captin la llum del nostre espectre visible.

La NASA explica que en aquesta imatge de Júpiter, creada a partir de diverses fotografies del telescopi, es veu com les aurores s’estenen fins a latituds molt altes, per sobre dels pols nord i sud del planeta, creades per la radiació del Sol. Més avall, la Gran Taca Vermella, una tempesta més grossa que el nostre planeta, es veu de color blanc a causa dels núvols que reflecteixen la llum.
El James Webb només ha començat a sorprendre’ns
Una visió sorprenent del planeta més gros del Sistema Solar i que, a més, resulta un altre tastet de les capacitats enormes del Telescopi Espacial James Webb que, com a successor del Telescopi Espacial Hubble, s’espera que sigui el principal observatori humà de l’espai durant les properes dècades i que ens dugui moltíssimes més imatges increïbles. Tenint en compte les que ens ha fet arribar només durant les primeres setmanes de funcionament a ple rendiment, les perspectives són molt bones.