MonPlaneta
El Hubble demostra la presència de vapor d’aigua a Ganimedes, una de les llunes de Júpiter
  • CA

Els astrònoms han demostrat per primera vegada que hi ha vapor d’aigua a l’atmosfera de Ganimedes, una de les llunes de Júpiter. Aquest vapor, format per la sublimació del gel de la superfície de la lluna, ha estat descoberta amb l’anàlisi de més de vint anys de dades del Telescopi Espacial Hubble i la troballa ha estat publicada a la revista ‘Nature Astronomy’.

Fins ara hi havia indicis que Ganimedes, la lluna més gran del Sistema Solar, conté més aigua que tots els oceans de la Terra, però les temperatures són tan baixes que a la superfície tota està glaçada. A sota hi podria haver un oceà enorme, però el vapor no pot provenir d’allà. En imatges ultravioletes de 1998, el Hubble va mostrar que Ganimedes també té un camp magnètic feble i que podria tenir oxigen molecular, però hi havia alguna cosa que no encaixava, cosa que es va atribuïr a la presència, també, d’àtoms d’oxixen solts. Quan han volgut comprovar-ho, però, han descobert que amb prou feines n’hi ha i que l’explicació ha de ser una altra.

Júpiter i alguns dels seus satèl·lits | Pixabay
Júpiter i alguns dels seus satèl·lits | Pixabay

La temperatura de Ganimedes varia enormement, i al migdia podria ser prou alta com per sublimar el gel de la superfície, cosa que originaria petites quantitats de vapor d’aigua que correlacionen amb els canvis en les imatges ultravioletes de la lluna. Tot plegat fa que encara hi hagi més expectació per la futura missió JUICE de l’Agència Espacial Europea, que sortirà de la Terra el 2022 i quan arribi a Júpiter, el 2029, observarà tant el planeta com les seves tres llunes més grans, especialment Ganimedes, un exemple on estudiar l’habitaiblitat potencial dels móns glaçats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa