L’Agència Espacial Europea –ESA per les seves sigles en anglès– ha combinat les capacitats del Telescopi Espacial Hubble i el Telescopi Espacial James Webb per dur-nos aquesta nova imatge espectacular de la Galàxia Fantasma, que es troba a uns 32 milions d’anys-llum de nosaltres, a la constel·lació dels Peixos. L’agència, que col·labora amb la NASA i l’Agència Espacial Canadenca en els projectes dels dos observatoris del cosmos, ha obtingut fotografies de tots dos per unir-les, aconseguint aquest resultat increïble.

La Galàxia Fantasma, el nom oficial de la qual és M75, és un tipus de galàxia espiral com la Via Làctia, la nostra llar, amb una braços molt ben definits i que surten del seu centre, tal com es pot veure en aquestes noves imatges, creades a partir de les dades tant del Hubble com del James Webb.

Les imatges en longituds d'ona diferent s'han combinat per obtenir el màxim de detall possible | NASA / ESA / CSA
Les imatges en longituds d’ona diferent s’han combinat per obtenir el màxim de detall possible | NASA / ESA / CSA

Dos observatoris amb especialitats diferents

Com que tots dos observatoris capturen longituds d’ona de llum diferents, s’han pogut combinar per aconseguir una visió molt més completa per bé que no seria, en cap cas, el que podríem veure nosaltres a ull nu si hi fossim “a prop”. El Webb és molt millor observant les freqüències infraroges perquè està pensat per captar fins la llum més dèbil dels inicis de l’univers. El Hubble, en canvi, és molt millor aconseguint imatges de la freqüència ultravioleta i també de la llum visible.

Gràcies a això s’han pogut veure, d’una banda, els filaments de gas i pols dels braços en espiral de la galàxia i també el clúster estel·lar que hi ha al seu centre, sense que el gas l’oculti. A més, també s’han pogut observar zones especialment brillants on s’estan formant estrelles noves, ampliant molt el coneixement sobre aquesta galàxia en particular però que també podrà servir per conèixer l’evolució d’aquestes estructures del cosmos d’una manera molt més general.

Més notícies
El Quintet de Stephen, un grup de galàxies, en una de les primeres imatges fetes públiques pels operadors del Telescopi Espacial James Webb | NASA, ESA, CSA, STScI

El Telescopi Espacial James Webb obre una nova finestra a l’univers

Les primeres imatges són només un tastet del que en podrem arribar a aprendre durant els propers anys
:  - Mobile
Ganimedes vist des de la sonda Juno | NASA

El Hubble demostra la presència de vapor d’aigua a Ganimedes, una de les llunes de Júpiter

Es forma quan el gel es sublima i ha esta trobat revisant vint anys de dades del telescopi espacial de la NASA
:  - Mobile
El Telescopi Espacial James Webb és a punt de començar a enviar-nos imatges de l'espai profund amb una resolució mai vista fins ara | NASA

Un micrometeorit xoca contra el Telescopi Espacial James Webb

Per sort no hi ha hagut danys de consideració i es posarà oficialment en funcionament el 12 de juliol
:  - Mobile

El Hubble observa l’espectacle d’una nebulosa planetària reenergitzada

Aquest fenomen, que ha tingut lloc a uns 5.000 anys-llum, és poc habitual i produeix colors i formes de gran bellesa
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa