El grup d’experts de la NASA que s’encarrega d’estudiar els OVNIs, format l’any passat, va presentar aquest dimecres les seves primeres conclusions, com a avançament d’un informe final que s’espera que arribi aquest estiu. Entre elles, destaquen que tant els prejudicis existents com la mala qualitat de les dades són un repte a l’hora d’investigar aquests avistaments inexplicats.
L’origen extraterrestre no s’ha descartat
Daniel Evans, membre del Directorat de Missions de Ciència de la NASA, va explicar que, fins ara, no s’ha trobat cap prova convincent que els OVNIs tinguin relació amb possibles intel·ligències extraterrestres. Tot i que aquesta possibilitat no s’ha descartat, el grup va ser format per parar atenció a una preocupació més general sobre la seguretat nacional dels Estats Units, que parteix del simple fet de no saber en tot moment què hi ha al cel del país.
Una denominació més àmplia i una preocupació creixent
També cal tenir en compte que els UAPs, com se’ls coneix oficialment ara, s’ha ampliat, cobrint no només els fenòmens aeris sinó totes les observacions anòmales que no s’hagin pogut identificar, ja sigui a l’atmosfera, sota el mar o a les regions exteriors de la Terra, conegudes com ‘l’espai proper’.
Totes aquestes observacions han despertat moltíssim interès i encara més teories i especulacions des de fa dècades i, durant els darrers anys, les institucions dels Estats Units han mirat de fer públic el màxim d’informació disponible per acabar de resoldre el que, moltes vegades, es percep com un misteri. El passat mes de febrer, per exemple, l’aparició d’un globus espia xinès va causar molt enrenou i va ser un exemple del que, en un altre moment, s’hauria considerat un OVNI.

Els prejudicis dificulten aconseguir bona informació
El director de l’Oficina de Resolució d’Anomalies del Departament de Defensa, Sean Kirkpatrick, va explicar que la majoria d’avistaments d’OVNIs tenen explicacions força avorrides i que, de fet, des de 1996 només entre un 2% i un 5% dels més de 800 informes sobre objectes estranys han estat classificats com a realment “anòmals” i que havien de ser investigats en més profunditat. No obstant això, ell mateix també va addmetre que, sense dades suficients, és difícil arribar a conclusions que compleixin “els estàndards científics més elevats”.
D’altra banda, el cap del grup, David Spergel, també va apuntar a l’opinió pública com un factor important a l’hora d’estudiar els OVNIs, ja que hi ha persones “completament convençudes” que existeixen i d’altres que creuen que és un assumpte “ridícul”. Els científics, que miren de ni tenir prejudicis i estudiar les coses partint de la certesa de la ignorància, tenen problemes per treballar, especialment perquè la observació i la investigació d’OVNIs duu un estigma enorme associat.
De fet, molts pilots no informen del que veuen per por a la reacció de l’entorn, i fins i tot els membres d’aquest grup de la NASA que investiga els OVNIs han estat assetjats a les xarxes socials. Tot plegat, doncs, dificulta la investigació, l’aportació de més dades i, en definitiva, arribar a conclusions clares sobre la matèria. Al cap i a la fi, tenir sobre la taula tota la informació possible és clau per a una investigació d’aquest tipus, i els prejudicis són un factor en contra d’això.