MonPlaneta
Anul·len una reparació a l’Estació Espacial pel risc de les deixalles
  • CA

La NASA va anul·lar aquest dilluns un passeig espacial que havia de fer algunes reparacions a l’Estació Espacial Internacional (ISS). La raó és l’amenaça que suposava pels astronautes la proximitat de deixalles espacials, en la primera ocasió que una operació d’aquest tipus és cancel·lada per aquesta raó. L’operació ha estat endarrerida fins aquest dijous.

Els dos astronautes nord-americans que havien de fer el passeig tenien la missió de canviar una antena espatllada de l’exterior de l’estació. A darrera hora de dilluns, però, el control de terra va adonar-se que hi havia un fragment de brossa espacial que, per la seva trajectòria, podia passar massa a prop seu. Així doncs, i com que no hi havia temps per avaluar correctament el perill que suposava, es va decidir posposar la sortida.

Deixalles espacials (simulació) | Miguel Soares / Wikimedia Commons
Deixalles espacials (simulació) | Miguel Soares / Wikimedia Commons

La raó d’aquest endarreriment, el primer d’aquest tipus que hi ha hagut mai a les operacions de l’Estació Espacial Internacional, està relacionat amb l’augment del risc d’accident per deixalles espacials. La situació va iniciar-se fa dues setmanes quan, en un acte molt polèmic, Rússia va fer una prova d’un míssil antisatèl·lits destruint un antic aparell soviètic. Segons dades de la NASA, el perill de rebre l’impacte de deixalles espacials sortint de l’ISS ha augmentat un 7% des d’aleshores tot i que, segons consideren, és un risc acceptable.

La prova russa de mitjans de novembre, segons van informar les autoritats nord-americanes, va crear més de 1.700 fragments de deixalles espacials, comptant només els que són prou grossos com per fer-ne un seguiment. A més, també en va generar milers més de molt més petits, que resulten impossibles de controlar però que, amb la seva gran velocitat, encara serien capaços de perforar el vestit d’un astronauta i, per tant, posar en greu perill la seva vida.

Poc després del llançament del míssil, l’administrador de la NASA, Bill Nelson, es va mostrar indignat per una acció que va titllar d'”irresponsable”. Fins i tot abans que es descobrís que s’havia fet aquesta prova, els habitants de l’ISS, entre els quals hi ha russos, van rebre l’ordre de refugiar-se a les seves càpsules davant la detecció d’un núvol de deixalles desconegut fins aleshores per si, en cas de perill massa gran, havien de tornar ràpidament a la Terra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa