MonPlaneta
El famós radiotelescopi d’Arecibo no serà reconstruït
  • CA

La Fundació Nacional de Ciència dels Estats Units (NSF) ha decidit que no reconstruïrà el famós radiotelescopi d’Arecibo, a Puerto Rico. Així ho va anunciar dijous passat. A més, l’agència governamental nord-americana també va afegir que al lloc d’aquesta infraestructura emblemàtica, la més grossa del món del seu tipus i que es va ensorrar a finals de 2020 ha decidit construir-hi un gran centre educatiu.

Una instal·lació militar esdevinguda punta de llança científica

Els científics de tot el món han lamentat la desaparició d’aquest radiotelescopi icònic, inaugurat per l’Agència de Projectes de Defensa Avançada (ARPA) del Departament de Defensa dels Estats Units l’any 1963 amb la intenció de mirar de trobar una manera de detectar míssils que es dirigissin als Estats Units a molta altitud, a través de la ionosfera. Posteriorment les instal·lacions van passar a mans de la NSF, que la finançava juntament amb la NASA.

El telescopi d'Arecibo en una imatge recent | NSF
El radiotelescopi d’Arecibo durant els darrers temps abans d’ensorrar-se | NSF

De fet, encara hi ha una part de les infraestructures que es fan servir, incloent un radiotelescopi de 12 metres de diàmetre o una instal·lació de Lidar. El que es va perdre, però, era el seu plat deflector de 350 metres de diàmetre i la seva plataforma de 900 tones de massa, suspesa a gairebé 140 metres per damunt seu, que no només ha buscat asteroides, planetes i vida extraterrestre sinó que ha aparegut en pel·lícules tan conegutes com ‘GoldenEye’ o ‘Contact’.

El final d’un símbol de la ciència

La plataforma, precisament, va ser la que va començar a causar problemes l’agost de 2020, quan es va trencar un cable. Tres mesos més tard se’n va trencar un segon, i la NSF va tancar el telescopi per raons de seguretat. A finals de novembre, la plataforma va caure i es va estavellar contra el plat, destruint-lo gairebé completament.

Segons afirma un responsable de la NSF en declaracions recollides per l’agència Associated Press, l’agència ha pres la decisió de no reconstruir les instal·lacions perquè el govern nord-americà ja en té d’altres que poden fer part de la seva feina. A més, les prioritats de la NSF han canviat, i es vol fer un concurs per aconseguir un contracte de 5 milions de dòlars per a un gran centre d’ensenyament que promogui programes i col·laboracions en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques i també un programa de recerca i formació de personal.

Més notícies
El radiotelescopi Sky Eye hauria captat senyals atribuïbles a una civilització extraterrestre
La Xina afirma que ha detectat senyals d’una civilització extraterrestre
Poc després de la publicació, el diari estatal que ho havia anunciat va esborrar l'article
El naixement d'una estrella
La formació d’estrelles podria ser deu cops més ràpida del que es creia
Les observacions d'un telescopi xinès podrien obligar a canviar les teories sobre el naixement dels astres
Imatge composada amb ràdio i raigs X del bucle del Cigne, les restes d'una gran supernova | ASTRON
Un nou mapa del cel nocturn mostra 4,4 milions de cossos celestes
Més d'un milió no s'havien observat fins ara, i la majoria són galàxies llunyanes o noves estrelles
CSIRO
Sorpresa: arriben ones de ràdio misterioses del centre de la galàxia
Els científics no han vist mai res igual i tenen diverses hipòtesis

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa