MonPlaneta
Sorpresa: arriben ones de ràdio misterioses del centre de la galàxia
  • CA

Astrònoms de diverses parts del món han captat unes ones de ràdio d’allò més estranyes que vénen del centre de la Via Làctia. Aquesta senyal energètica, diuen, no té res a veure amb res que han vist fins ara. Els científics creuen que podria ser un nou tipus d’objecte estel·lar desconegut, amb una brillantor que varia enormement, i la senyal de ràdio també s’encén i s’apaga d’una manera que sembla aleatòria. El més estrany, però, és la polarització de la senyal: la llum oscil·la només en una direcció però que canvia amb el temps, gairebe com si fos un far.

La primera idea dels experts va ser pensar que era un púlsar, una estrella de neutrons que gira molt ràpidament, o bé una estrella que té erupcions solars d’una potència inaudita. Les ones de ràdio, però, no es corresponen amb cap dels dos objectes, fent-lo únic. Va començar gairebé invisible, es va tornar molt brillant, va tornar a desaparèixer i després va tornar a brillar, un comportament que no s’havia vist mai fins ara.

Recreació artística d'una estrella de neutrons | Penn State University / NASA
Recreació artística d’una estrella de neutrons | Penn State University / NASA

Els primers a observar aquest objecte van ser els responsables del Radiotelescopi ASKAP, que es troba a Austràlia, i des d’aleshores ha estat seguit per diversos radiotelescopis més d’arreu del món. Com que la senyal és intermitent, sovint es pot captar durant només quinze minuts cada unes quantes setmanes, i sempre canvia. És possible que, en el futur, els radiotelescopis que s’estan construint puguin obtenir molta més informació sobre l’origen d’aquestes senyals, que tenen intrigats els astrònoms d’arreu del món. Quan finalment es pugui esbrinar de què es tracta, és molt possible que estiguem davant d’un cos celest desconegut fins ara i que ens doni molta informació sobre el funcionament de l’Univers, alhora que probablement farà que ens fem moltes més preguntes per saber-ne encara més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa