MonPlaneta
L’Estació Espacial Internacional maniobra per esquivar deixalles russes
  • CA

L’Estació Espacial Internacional (ISS) es va veure obligada aquest passat dilluns a activar els seus propulsors per esquivar les deixalles resultats d’una prova militar russa. Segons ha explicat la NASA a través d’un comunicat, la plataforma orbital ha hagut de maniobrar durant cinc minuts i cinc segons per evitar xocar amb un fragment del satèl·lit Cosmos 1408, que l’any passat ja va posar en alerta l’ISS quan va ser destruït per un míssil.

Llançament d'un míssil balístic intercontinental rus | Wikimedia Commons
Llançament d’un míssil balístic intercontinental rus | Wikimedia Commons

Un risc per a les operacions

Les deixalles espacials són un risc per a les operacions que hi tenen lloc, especialment les que es fan amb tripulació humana. No obstant això, les restes que orbiten el planeta són cada vegada més nombroses, no només per l’augment del número de satèl·lits en òrbita sinó també per alguns governs que en destrueixen intencionadament, causant l’aparició d’encara més fragments de brossa que viatja a gran velocitat al voltant del nostre planeta.

La denominació tècnica del moviment que ha dut a terme l’ISS és PDAM, les sigles en anglès de ‘Maniobra Predeterminada d’Esquivament de Deixalles”, i el seu objectiu era apartar-la prou de la trajectòria estimada d’un fragment de les restes del satèl·lit rus. Segons la NASA, si no s’hagués dut a terme, el fragment podria haver passat en un rang de menys de 5 quilòmetres al voltant de la plataforma.

Deixalles espacials (simulació) | Miguel Soares / Wikimedia Commons
Deixalles espacials (simulació) | Miguel Soares / Wikimedia Commons

Un perill constant

No és la primera vegada que l’ISS ha de dur a terme una maniobra així per esquivar restes del satèl·lit, ja que la primera vegada va ser el passat mes de juny. El gener passat, a mes, un altre fragment d’aquella prova militar russa va passar molt a prop d’un satèl·lit xinès, cosa que les autoritats del país asiàtic van considerar “extremadament perillosa”.

Segons un informe elaborat per la NASA el 2021, hi ha com a mínim 26.000 fragments de deixalles de més de 10 centímetres o més de diàmetre, suficient per destruir un satèl·lit, més de 500.000 de la mida d’un balí, que poden danyar qualsevol nau, i més de 100 milions de la mida d’un gra de sal, suficients per perforar el vestit espacial d’un astronauta.

Més notícies
Deixalles espacials (simulació) | Miguel Soares / Wikimedia Commons
Calculen el risc de morir per l’impacte d’un tros de deixalles espacials
De moment no ha passat mai però és qüestió de temps
La vela d'arrossegament desplegada durant la construcció del prototip | Universitat Purdue
Proven una manera senzilla d’evitar la creació de noves deixalles espacials
Les veles d'arrossegament són un dels sistemes proposats per combatre un problema cada cop més greu
Imatge promocional que representa la ClearSpace-1 en operació
Europa enviarà una nau a netejar l’espai
Serà la primera missió destinada a eliminar les deixalles d'origen humà que s'han acumulat a l'òrbita terrestre d'ençà de l'inici de la cursa espacial
El projecte Elsa-D d'Astroscale
Una companyia japonesa farà una demostració de com retirar les deixalles de l’espai
Elsa-D provarà la seva efectivitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa