MonPlaneta
Calculen el risc de morir per l’impacte d’un tros de deixalles espacials
  • CA

Tot i que encara no ha passat mai, la possibilitat de morir per l’impacte d’un fragment de deixalles arribades de l’espai és real. Així ho afirma un article publicat a ‘Nature Astronomy’ que ha calculat quina és la probabilitat que hi hagi alguna víctima mortal per aquesta causa durant els propers 10 anys, i sembla que és, simplement, qüestió de temps que passi.

Un bombardeig constant

La superfície de la Terra, encara que no ens n’adonem, és bombardejada constantment per material provinent de l’espai. Les partícules microscòpiques dels asteroides i els cometes travessen l’atmosfera i arriben a la superfície a un ritme que, per increïble que sembli, contribueix a afegir unes 40.000 tones de pols cada any.

Un meteorit, amb el seu aspecte cremat habitual, sobresurt entre la neu i el gel de l'Antàrtida | Katherine Joy / Universitat de Manchester
Un meteorit, amb el seu aspecte cremat habitual, sobresurt entre la neu i el gel de l’Antàrtida | Katherine Joy / Universitat de Manchester

Això no és un problema per a nosaltres, encara que ho pugui ser pels aparells que tenim a l’espai. El que sí que ho pot ser són peces més grans, com ara meteorits, de què cada segle un de prou gran, d’uns deu metres de llargada, arriba a la superfície causant un impacte considerable i un cràter. A més, és clar, hi ha els asteroides encara més grans, que podrien causar un cataclisme difícil d’imaginar si no fos que, en el cas dels dinosaures, sabem perfectament què pot passar.

La nostra brossa

Tot això, en qualsevol cas, són objectes que venen de l’espai, no pas deixalles generades per nosaltres com parts de coets, satèl·lits obsolets, etc. D’aquests, tot i que no ha mort ningú, sí que hi ha hagut alguns casos de ferides i també de danys materials. En aquest estudi, precisament, s’han estudiat aquests, fent servir models matemàtics i dades dels darrers 30 anys per veure on cauen aquestes deixalles i de quina mida són quan arriben.

Així és com han conclòs que, tot i que el risc és petit, no és zero, i també que tenen tres vegades més probabilitats de caure a l’hemisferi sud que no pas al nord. Pel que fa al risc per a la vida humana, sembla que, si cada re-entrada escampa peces potencialment mortals en un radi de 10 metres quadrats, hi ha un 10% de probabilitats que, durant la propera dècada, mori com a mínim una persona a causa de l’impacte.

RemoveDebris, un dels projectes de recollida de deixalles espacials

Possibles solucions

Fins ara, aquesta probabilitat s’havia considerat negligible, però a mesura que els negocis a l’espai es multipliquen i les empreses privades ocupen un sector fins fa poc reservat als estats, sembla que els accidents podrien multiplicar-se i, de fet, que el 10% de probabilitats és una estimació conservadora que podria ser molt inferior a la real.

Durant els darrers anys, però, s’han desenvolupat diverses tecnologies per evitar, en la mesura del possible, aquest problema. Primer de tot hi ha els sistemes de control de reentrada, la tria d’òrbites menys perilloses, el trasllat a una òrbita baixa perquè un satèl·lit es desintegri, l’ús de coets reutilitzables i, fins i tot, els sistemes de captura i retirada de deixalles espacials, de què s’estan desenvolupant diversos projectes. Tot plegat, doncs, hauria de reduir un perill que, segons aquest estudi, es farà cada vegada més gran si no s’hi posa remei.

Més notícies
La línia entre la nit i el dia vista des de l'Estació Espacial Internacional | Christina Koch (NASA)
L’Estació Espacial Internacional s’estavellarà contra la Terra el 2031
La NASA ha revelat que la farà caure a l'oceà Pacífic després de tres dècades en òrbita
L'Estació Espacial Internacional | NASA
Una pluja de deixalles amenaça l’Estació Espacial Internacional
Els astronautes es van haver de refugiar a les càpsules per si havien de tornar ràpidament a la Terra
Deixalles espacials (simulació) | Miguel Soares / Wikimedia Commons
Les restes d’un míssil rus gairebé destrueixen un satèl·lit xinès
Les autoritats del país asiàtic consideren l'incident "extremadament perillós"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa