MonPlaneta
Una empresa privada enviarà una sonda per buscar vida als núvols de Venus
  • CA

L’empresa privada Rocket Lab s’ha unit amb diversos científics planetaris per enviar una sonda que busqui vida als núvols de Venus. Tot i que el seu vehicle de llançament Electron és un dels coets orbitals més petits del món, l’empresa vol posar en marxa la missió aconseguint el màxim rendiment possible i arribar al nostre planeta veí, que té una superfície que pot semblar un infern però que pot tenir una atmosfera amb condicions adients pel desenvolupament de vida.

Buscant vida en un planeta molt hostil

Arran de superfície, Venus és plena de diòxid de carboni, té una pressió insuportable i unes temperatures horroroses, però és possible que no sigui igual a tot arreu i que, més amunt, alguns organismes s’hi hagin desenvolupat. És per això que Rocket Lab vol fer servir l’Electron per comprovar-ho, i ha anunciat que finançarà la construcció i llançament d’una petita nau que enviï una sonda que resisteixi les condicions dels núvols de Venus, a entre 48 i 60 quilòmetres d’alçada, durant uns 6 minuts.

El control de missió de Rocket Lab, des d'on es segueixen els llançaments de l'empresa | Rocket Lab
El control de missió de Rocket Lab, des d’on es segueixen els llançaments de l’empresa | Rocket Lab

La idea és que el coet arribi a uns 165 quilòmetres sobre la Terra i que faci servir el model de satèl·lit Photon per escapar del nostre planeta i arribar a Venus en un temps aproximat d’un sis mesos. Un cop allà, alliberaria una sonda d’uns 20kg a l’atmosfera del planeta per analitzar-la i buscar-hi vida. La sonda serà petita, amb aproximadament 1kg d’equipament científic per detectar partícules en suspensió als núvols venusians, buscar compostos orgànics i estudiar la seva habitabilitat.

Tot i que s’espera que la sonda no aguanti més de cinc minuts i mig caient per la part superior de l’atmosfera de Venus, els científics i Rocket Lab confien que durant aquest temps i encara una mica més continuï transmetent dades a la Terra, en el que seria la primera anàlisi directa dels núvols del planeta en 40 anys.

Els satèl·lits s'estan fent cada vegada més petits, fent que siguin més fàcils d'enviar a l'espai i també més barats | Rocket Lab
Els satèl·lits s’estan fent cada vegada més petits, fent que siguin més fàcils d’enviar a l’espai i també més barats | Rocket Lab

La miniaturització de satèl·lits, un avenç en l’exploració espacial

Durant els darrers anys els investigadors de la NASA, de les universitats i d’empreses privades han mirat de miniaturitzar la tecnologia dels satèl·lits i de fer coets més petits i barats per tal d’ampliar la possibilitat d’explorar el Sistema Solar amb Robots. Si els CubeSats de la NASA van ser un gran avenç, Rocket Lab continua treballant en un sistema que li permeti treballar autònomament, invertint amb aportacions desinteressades per finançar divrsos aspectes de la missió.

Si tot plegat funcionés, podria significar un gran canvi per a l’exploració de l’espai, tenint en compte que la companyia, aquest mateix any, va llançar la missió CAPSTONE per a la NASA i que, si aquest nou projecte tingués èxit, podria ajudar a obrir una nova era de viatges barats i ràpids per explorar el Sistema Solar.

Més notícies
El planeta Venus | Pikist
Europa també vol visitar Venus
Després de dècades ignorant el planeta, l'ESA i la NASA hi enviaran tres missions els propers anys
Imatge amb color fals que mostra els diversos fragments de l'escorça de Venus que interactuen | NASA
Esbrinen per què Venus és un erm i la Terra, tan semblant, tan verda
Un nou estudi refuta una teoria força acceptada fins ara
La superfície de Venus | NASA
Els núvols de Venus són massa secs perquè hi pugui viure cap organisme
Imatge amb color fals que mostra els diversos fragments de l'escorça de Venus que interactuen | NASA
Venus podria continuar tenint activitat geològica, segons els darrers descobriments
Analitzar dades antigues amb mètodes moderns ha permès conèixer molt millor el nostre veí, que encara té sorpreses amagades

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa