MonPlaneta
Emergència a l’Estació Espacial Internacional per una fuita a una nau russa
  • CA

Una fuita en una nau russa ha fet saltar les alarmes a l’Estació Espacial Internacional (ISS). Segons ha explicat la NASA, una altra de les agències implicades en el projecte, l’accident, que s’ha produït fa poques hores, ha obligat a cancel·lar un passeig espacial i ara tant els científics nord-americans com els de Roscosmos, l’agència espacial russa, estan estudiant les possibles conseqüències de la fuita per a la nau Soyuz.

Una fuita d’amoníac que ha durat hores

Els cosmonautes Sergei Prokopiev i Dmitri Petelin ja duien els vestits espacials i s’havia despressuritzat la comporta per la qual havien de sortir quan el control de missió els ha fet aturar-se i, finalment, s’ha cancel·lat el passeig.

Pel que se’n sap fins ara, la fuita sembla que prové d’un dels sistemes de refrigeració de la nau Soyuz MS-22 emprada pels cosmonautes per arribar a l’ISS i, segons els comentaristes del canal de televisió de la NASA, és “prou substancial”. De fet, les imatges permeten veure l’abast de la fuita, que ha durat hores. Tot i que les autoritats russes no han confirmat aquest darrer extrem, sembla que el més probable és que el líquid que s’ha escapat de la nau sigui amoníac, emprat molt sovint com a refrigerant per a naus espacials.

Kimbrough i Pesquet a l'exterior de l'Estació Espacial Internacional | NASA
El passeig espacial ha hagut de ser cancel·lat a causa de la fuita d’amoníac | NASA

Els astronautes podrien quedar-se sense vehicle d’emergència

Si bé aquest escapament de líquid no ha suposat un perill en cap moment pels astronautes i cosmonautes que viuen a l’ISS, pel que sí que podria ser un problema és per a la integritat i la viabilitat de la nau Soyuz. Arribada a l’estació el passat mes de setembre, havia de ser el vehicle que tornés els cosmonautes russos, juntament amb l’astronauta de la NASA Frank Rubio, de tornada a la Terra la primavera de 2023.

Les naus Soyuz són conegudes per la seva resistència, de manera que podria ser que no tingués cap problema per desacoblar-se de l’ISS i tornar a la Terra. No obstant això, tant els enginyers de Roscosmos com els de la NASA estan avaluant la fuita, les circumstàncies en què s’ha produït i les seves possibles conseqüències abans de prendre cap decisió.

La Soyuz està sent examinada per veure si la fruita suposa un problema per al seu funcionament | NASA
La Soyuz està sent examinada per veure si la fruita suposa un problema per al seu funcionament | NASA

Si es considerés que la Soyuz MS-22 ha patit la fuita no és apta per transportar passatgers de tornada a la Terra, caldria enviar una altra nau per tal que poguessin tornar a casa. A més, i fins que aquesta nau de recanvi arribés, els dos cosmonautes i l’astronauta de la NASA no tindrien cap vehicle per abandonar l’estació en cas d’emergència ja que l’altra nau que hi ha a l’ISS, una Crew Dragon de SpaceX arribada el mes d’octubre, està pensada pels quatre astronautes que hi va dur i és impossible encabir-hi set persones.

Possibles efectes per a l’Estació Espacial Internacional

L’abast i la durada de la fuita, a més, fan que hi hagi certa preocupació pels efectes que pugui haver tingut o que hagi de tenir l’amoníac en les superfícies tant de l’estació com dels vehicles que hi ha acoblat. Tot i que probablement la majoria s’evaporarà, és possible que suposi un problema per a les operacions que, el proper mes de desembre, havien d’instal·lar noves plaques solars a l’Estació Espacial Internacional.

Més notícies
Si a l'Estació Espacial Internacional ja hi han crescut pebrots picants, ara és l'hora dels tomàquets | NASA / ESA
La NASA plantarà tomaqueres a l’Estació Espacial Internacional
La línia entre la nit i el dia vista des de l'Estació Espacial Internacional | Christina Koch (NASA)
L’Estació Espacial Internacional s’estavellarà contra la Terra el 2031
La NASA ha revelat que la farà caure a l'oceà Pacífic després de tres dècades en òrbita
Els cosmonautes russos han fet propaganta de la invasió d'Ucraïna per part del seu país des de l'Estació Espacial Internacional | Roscosmos
Rússia celebra la invasió d’Ucraïna a l’Estació Espacial Internacional
Els seus cosmonautes s'han fet fotografies amb les banderes dels règims titella de Donetsk i Luhansk
L'Estació Espacial Tiangong ja està completada i té un munt d'experiments científics programats | Shujianyang (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
L’estació espacial de la Xina ja està acabada
Durant una dècada s'hi volen fer més de 1.000 experiments científics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa