MonPlaneta
La NASA plantarà tomaqueres a l’Estació Espacial Internacional

La propera missió de SpaceX a l’Estació Espacial Internacional (ISS), que sortirà de la Terra aquest dissabte, no només hi durà noves plaques solars i equipament científic sinó que, a més, també durà llavors de tomàquet. La intenció és que siguin plantades a la plataforma orbital i que els astronautes tastin els tomàquets que en surtin, com a part de les proves que volen assegurar-ne l’autoabastiment de cara a futures missions.

L’alimentació, un assumpte pendent a l’espai

L’alimentació és importantíssima per mantenir una bona salut a l’espai però, com és ben sabut, l’Estació Espacial Internacional té un assortiment petitíssim de productes frescos i, durant les estades de sis mesos que hi fan els seus residents, s’alimenten bàsicament d’aliments preparats i envasats, així com d’aigua que és en part reciclada i en part enviada des de la Terra.

L'astronauta de la NASA, Megan McArthur, a l'Estació Espacial Internacional amb un taco surant davant seu | NASA
L’astronauta de la NASA, Megan McArthur, a l’Estació Espacial Internacional amb un taco surant davant seu | NASA

Així doncs, tant per qüestions de salut com d’autosuficiència, és important veure quins aliments es poden obtenir directament a l’estació. Això és essencial, per exemple, perquè en el futur els astronautes puguin menjar en els viatges a destinacions com ara Mart o, fins i tot, més enllà. Si fins ara a l’Estació Espacial Internacional hi han crescut enciams, raves i pebrots picants i fins i tot s’hi ha cultivat carn, ara és hora de tenir tomàquets… de tomaqueres de mata baixa, és clar.

Un experiment amb moltes vessants

Tenint en compte els aliments cultivats fins ara, i que per fer una amanida potser només faltava el tomàquet, l’experiment ha estat anomenat ‘Productivitat, Valor Nutricional i Acceptabilitat per Complementar el Sistema d’Aliments de l’ISS del Conreu d’Amanida Cull-i-Menja’. Les tomaqueres creixeran amb dos règims de llum diferents per veure quina diferència hi ha en la seva producció de tomàquets i també en el seu valor nutricional i el sabor. A més, també es comprovaran els efectes de la gravetat zero en el cultiu de tomàquets.

L'astronauta Samantha Cristoforetti amb aigua a l'interior de l'Estació Espacial Internacional  | Agència Espacial Europea
L’astronauta Samantha Cristoforetti amb aigua a l’interior de l’Estació Espacial Internacional, en una imatge d’arxiu | Agència Espacial Europea

Els astronautes esperen tastar els primers fruits a la primavera, amb collites 90, 97 i 104 dies després que les plantes germinin. En aquestes sessions de tast, la tripulació valorarà l’aroma, el gust, la sucositat i la textura dels tomàquets. A més, en cada collita, la meitat seran enviats a la Terra per analitzar-los.

Altres avenços en el benestar dels astronautes

Cuidar les plantes, a més, també pot ser una gran ajuda per a la salut mental dels astronautes, que han de passar molt de temps tancats en un espai petit, sempre amb la mateixa gent i enmig del buit de l’espai. Així doncs, també es faran enquestes per veure quin efecte té la seva interacció amb les plantes en el seu estat d’ànim.

Kimbrough i Pesquet a l'exterior de l'Estació Espacial Internacional | NASA
Cultivar plantes fins i tot pot ajudar a superar la sensació de soledat al buit de l’espai | NASA

Precisament, pel que fa a la salut, la missió d’aquest dissabte també durà a l’ISS un microscopi portàtil que permetrà que els astronautes capturin imatges de les seves mostres de sang i les puguin enviar a equips mèdics de la Terra per tal que les examinin per obtenir diagnòstics i recomanar tractaments.

Més notícies
Aquesta galeta és un dels primers aliments que s'han cuinat mai a l'espai

Unes galetes de xocolata, el primer menjar cuinat a l’espai

Els astronautes de l'Estació Espacial Internacional les van preparar en un experiment que no s'havia fet mai fins ara
:  - Mobile
El sòl dels asteroides conté els principals nutrients que necessiten les plantes per viure | Mike Hess / UND Today

La terra dels asteroides podria servir per cultivar-hi menjar

Un equip d'investigadors fa una passa més en el camí cap a la supervivència dels humans a l'espai
:  - Mobile
Aquest projecte podria fer servir plaques solars per millorar l'eficiència de la producció de matèria vegetal de les plantes i, per tant, d'aliments | ETH Zurich

La fotosíntesi artificial pot permetre produir menjar sense llum solar

Un sistema orgànic-inorgànic pot fer el procés fins a 18 cops més eficient
:  - Mobile
La 'sortida de la Terra' capturada per la càmera d'Anders durant la missió Apol·lo 8

Nou avenç en la investigació per cultivar vegetals fora de la Terra

Una hormona de les plantes facilita la simbiosi entre alguns fongs i les arrels, ajudant-les a créixer fins i tot en les condicions més extremes
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa