MonPlaneta
La NASA confirma l’existència de més de 5.000 mons fora del Sistema Solar
  • CA

Segons la NASA, ja s’ha confirmat l’existència de més de 5.000 planetes més enllà del Sistema Solar. En un comunicat aquest dilluns, l’agència espacial nord-americana va confirmar que s’afegien 65 mons més al seu Arxiu d’Exoplanetes, creuant aquesta xifra simbòlica. A l’Arxiu, la NASA hi afegeix els planetes descoberts i confirmats per articles científics i diversos mètodes de detecció.

Al mateix comunicat, l’astrofísica Jessie Christiansen, científica de l’arxiu, ha declarat que “no és només un número” sinó que “cadascun d’ells és un nou món, un nou planeta”. Christiansen, a més, ha explicat que cadascun d’ells l’emociona molt perquè “no en sabem res”. Descoberts per primera vegada als anys 90, els exoplanetes havien estat matèria de la ciència-ficció, però ara es descobreixen contínuament i, com hem vist, ja superen els milers.

El telescopi TESS examina el cel nocturn a la recerca d'exoplanetes | APEX
El telescopi TESS examina el cel nocturn a la recerca d’exoplanetes | APEX

La seva diversitat, és clar, és encara més gran que la que hem trobat al Sistema Solar. De les súper-Terres rocoses als Júpiters calents i els mini-Neptús, n’hi ha de tot tipus, no només per la seva mida i composició sinó també perquè se n’han vist orbitant sistemes binaris o també estrelles mortes, les anomenades nanes blanques.

Dades prometedores i un futur brillant

Entre les dades de l’Arxiu d’Exoplanetes de la NASA en destaca que, dels planetes confirmats, un 30% són gegants gasosos, un 31% súper-Terres i un 35% són semblants a Neptú. Els terrestres, és a dir, més semblants a la Terra o a Mart, només n’hi ha un 4%. El seu descobriment ha estat gràcies a telescopis i satèl·lits que busquen indicis de la seva existència, com els telescopis espacials Spitzer o Kepler i el projecte TESS. El Kepler, però, retirat el 2018, va ser el responsable del descobriment de dos terços d’aquests 5.000 planetes.

La posició d'alguns exoplanetes descoberts dins les zones d'habitabilitat de les seves estrelles
Alguns dels exoplanetes descoberts es troben, fins i tot, a les zones d’habitabilitat de les seves estrelles

En el futur, però, s’espera que se n’identifiquin encara moltíssims b. Més enllà del fet que tot indica que, només a la Via Làctia, es poden comptar per centenars de milers de milions, els nous aparells d’exploració de l’espai, com el Telescopi Espacial James Webb, podran fins i tot observar l’atmosfera dels exoplanetes identificats fins ara per conèixer-ne molts més detalls. A més, el 2027 i el 2029, respectivament, el Telescopi Espacial Nancy Grace Roman de la NASA i la missió ARIEL de l’Agència Espacial Europea s’uniran en aquest propòsit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa