El Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA, una sonda que orbita Mart, ha descobert el que sembla que sigui la cara d’un ós gravada a la superfície del planeta. Segons ha fet públic la Universitat d’Arizona (Estats Units), que va participar en el desenvolupament de la càmera HiRISE que ha fet la fotografia, dos cràters i una fractura circular envoltant-los són el que ha originat aquesta forma que recorda poderosament la cara d’un plantígrad terrestre, juntament amb una altra estructura en forma de V que acaba d’arrodonir el ‘retrat’ formant el nas de l’animal.
Observant la superfície de Mart des de 2006
La càmera HiRISE del Mars Reconnaisance Orbiter (MRO) ha estat funcionant des de l’any 2006, quan aquest satèl·lit va arribar al planeta i va començar a observar-lo. Sobrevola Mart a una distància d’entre 255 i 320 quilòmetres, segons el punt en què es troba, i hi fa una volta cada 112 minuts. A més de la HiRISE, el MRO també duu instruments que permeten estudiar a distància l’atmosfera, el clima i la meteorologia de Mart i la seva evolució.

Una càmera amb una resolució altíssima
D’altra banda, però, també busca indicis de la presència de gel i d’aigua i fins i tot mira d’identificar possibles llocs d’aterratge per a futures missions. És aquí on entra la càmera HiRISE, que va ser dissenyada expressament per aconseguir imatges dela superfície de Mart amb una resolució altíssima, arribant a mostrar detalls de només un metre de diàmetre.
Una possible explicació a aquesta formació sorprenent
Pel que fa a aquesta formació amb forma d’ós tan sorprenent, els científics creuen que la fractura circular la pot ser un cràter d’impacte enterrat que va ser omplert per lava o per fang; el ‘nas’ de la criatura és, probablement, una fissura volcànica i els ulls són, com ha hem dit, cràters.