MonPlaneta
La NASA provarà un nou motor nuclear que podria dur humans a Mart
  • CA

La NASA farà, per primera vegada en 50 anys, una prova amb un nou motor nuclear. A través d’un comunicat fet públic aquest dimarts, l’agència espacial nord-americana ha volgut fer saber que començarà a fer tests amb un propulsor que, creuen, podria ser el que necessiten per dur tripulacions humanes a Mart. Per a l’inici de les proves, però, encara falta una mica, ja que la mateixa NASA ha apuntat que serà, com a molt aviat, el 2027.

El projecte d’aquest nou propulsor termal nuclear ha estat desenvolupat conjuntament per la NASA i l’Agència de Projectes de Recerca Avançats de Defensa (DARPA), una branca del Departament de Defensa dels Estats Units que és coneguda especialment per haver creat els fonaments del que, posteriorment, esdevindria Internet. DARPA i la NASA, però, han col·laborat durant moltíssim temps en noves tecnologies que com ara les que van resultar en la construcció dels coets Saturn V, que van dur l’home a la Lluna.

El coet SLS és un 15% més potent que el Saturn V que va dur l'home a la Lluna durant el programa Apol·lo | NASA
El nou coet SLS és un 15% més potent que el Saturn V que va dur l’home a la Lluna durant el programa Apol·lo | NASA

La represa d’un projecte dels anys 60

Aquest tipus de propulsor nuclear, de fet, ja va ser l’objectiu d’investigacions conjuntes de l’agència espacial nord-americana i el Departament de Defensa des de finals dels anys 50, però en aquell moment el projecte va acabar encallat i es va abandonar el 1973. Dècades més tard, doncs, es reprèn aquest objectiu amb el que ha estat anomenat Programa DRACO, sigles en anglès de Coet de Demostració per a Operacions Cislunars Àgils.

L’inici del programa Artemis de la NASA, que vol tornar a la Lluna com a primera passa per anar a Mart, ha fet que torni a agafar força la idea d’emprar l’energia nuclear per a fer nous motors que facilitin el viatge interplanetari. Aquest futura prova, afirma Jim Reuter, administrador associat del Directori de Tecnologia per a Missions Espacials de l’agència espacial nord-americana, podria ser “una gran fita” en el camí a “establir capacitats de transport per a una economia Terra-Lluna“.

Representació d'un reactor modular petit sent transportat en camió | Agència Internacional de l'Energia Atòmica
Representació d’un reactor modular petit sent transportat en camió | Agència Internacional de l’Energia Atòmica

Un motor basat en la fissió nuclear

Pel que fa al propulsor en sí, un motor termal nuclear faria servir un reactor de fissió per escalfar el combustible i donar l’impuls que necessita un coet per viatjar per l’espai. Un procés que la NASA afirma que pot ser més de tres cops més eficient que la propulsió química emprada actualment i que permetria recórrer els 225 milions de quilòmetres que separen la Terra de Mart molt més ràpidament que fins ara, reduint l’exposició dels astronautes a la radiació de l’espai, un problema en els viatges llargs que s’espera que es facin en el futur.

Més notícies
El generadors termoelèctrics de radioisòtops podrien ser renovats amb la incorporació de l'americi com a combustible | NASA
Els residus nuclears poden ajudar-nos a explorar l’espai
L'Agència Espacial Europea treballa en un nou tipus de motors que els fan servir com a combustible
El Lunar Flashlight examinarà el Pol Sud de la Lluna distingint les zones de roca de les que estan cobertes de gel | NASA / JPL
Un petit satèl·lit farà un mapa dels dipòsits de gel del sud de la Lluna
El Lunar Flashlight suposa una altra passa cap a l'establiment d'una base autònoma al satèl·lit
La presència humana a la Lluna pot ser el primer pas per viatjar a Mart | Agència Espacial Europea
La NASA espera que hi hagi humans vivint a la Lluna abans de 2030
El cap del programa Orion afirma que es vol aconseguir presència permanent al satèl·lit
L'enfrontament entre els Estats Units i la Xina arriba un cop més a la cursa espacial | Wikimedia Commons
Els Estats Units i la Xina s’enfronten pel “control” de la Lluna
La NASA fa pujar la tensió amb unes declaracions respostes contundentment pel govern xinès

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa