MonPlaneta
Descobert un nou tipus d’estrella, coberta de restes d’heli cremat
  • CA

Un equip d’astònoms alemanys ha anunciat el descobriment d’un nou tipus d’estrella molt estrany que està coberta de restes de la combustió d’heli. Segons afirmen a la revista ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’, el més probable és que la seva formació es produeixi mitjançant un esdeveniment de fusió estel·lar molt rar.

Normalment, la superfície de les estrelles està feta d’hidrogen i heli, però en aquest cas és plena de carboni i oxigen, que són els residus que queden de la combustió de l’heli que alimenta la fusió nuclear al nucli de l’astre. El més curiós és que, pel seu radi i la seva temperatura, aquestes noves estrelles encara tenen heli a l’interior i que continuen consumint-lo.

Recreació artística de dues nanes blanques a punt de fusionar-se | Observatori Austral Europeu
Recreació artística de dues nanes blanques a punt de fusionar-se | Observatori Austral Europeu

L’explicació més raonable, sembla, és que aquestes estrelles s’hagin format per la fusió de dues nanes blanques, restes d’estrelles més grans que fa temps que van esgotar el combustible i que s’han tornat molt petites i molt denses. Aquest tipus de fusions poden produir-se entre nanes blanques que formaven sistemes binaris molt propers i l’òrbita de les quals s’ha reduït fins a fer-les xocar.

Tot i això, aquest procés no acostuma a donar com a resultat aquest nou tipus d’estrelles, coberts de carboni i oxigen. Així doncs, els investigadors conclouen que es tractava d’un tipus de sistema binari amb estrelles amb masses molt concretes i on una d’elles, rica en carboni i oxigen, va acabar amb el seu material “a sobre” d’una altra que encara tenia heli per consumir.

Aquesta teoria, però, no encaixa en els models actuals de d’evolució de les estrelles. Per tant, caldran models per acabar de determinar si aquest tipus de fusió és realment possible. Això no només ajudaria a explicar aquestes estrelles sinó també les darreres fases de la vida de tots els astres, especialment dels sistemes binaris, i els seus intercanvis de massa.

Més notícies
Troben un planeta on hi podria haver vida orbitant una estrella moribunda
Si es confirma seria el primer cop que es localitza un planeta amb aquestes característiques al sistema d'una nana blanca
Imatge de l'espai profund captada pel telescopi espacial Hubble | NASA
Quantes estrelles hi ha a l’Univers?
Un astrònom fa una estimació i obté un número difícil d'imaginar
Restes d'una supernova | NASA
Identifiquen una gran supernova observada a finals del segle XII
L'origen de la llum que va aparèixer al cel va ser originada per la fusió de dues estrelles
La nebulosa de l'Hèlix, formada quan la nana blanca al seu centre va alliberar les seves capes exteriors
Descobreixen la nana blanca més densa que s’ha vist mai
Amb una massa un 35% superior a la del Sol, només és una mica més gran que la Lluna, fent que sigui alhora el més petit i el més massiu d'aquest tipus d'estel moribund

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa