MonPlaneta
Quantes estrelles hi ha a l’Univers?
  • CA

Saber quantes estrelles hi ha a l’Univers és una dada que, d’entrada, pot semblar molt difícil de calcular. A un article a ‘The Conversation’, però, l’astrònom Brian Jackson, professor associat de la Universitat Estatal de Boise, als Estats Units, explica una manera de fer una estimació que, com a resultat, dóna una xifra esfereïdorament gran, tant que resulta difícil de comprendre.

Quan alcem els ulls i mirem el cel, si la nit és prou clara i no hi ha contaminació lumínica ja podem veure moltíssims estels. En condicions òptimes, podríem comptar-ne aproximadament 6.000, un número prou gran però que, com sabem prou bé, només suposa una fracció petitíssima de tots els astres que hi ha a l’espai, molt més enllà del que es pot observar a ull nu des del nostre planeta. Som al mig d’una galàxia, que conté moltíssimes estrelles, planetes i altres cossos celests, i més enllà hi ha moltes galàxies més, amb una gran varietat de formes i mides.

La galàxia NGC 3981 | ESO
La galàxia NGC 3981 | ESO

Entre galàxies espirals, el·líptiques, irregulars… en són moltes, i el primer que hem de saber per fer un càlcul del número d’estrelles és quantes galàxies hi ha. La manera d’esbrinar-ho, tal com ho fan els astrònoms, és aconseguir imatges molt detallades de cada petita part del cel i contar-les totes. Un cop fet, la xifra que s’obté es multiplica pel número de fotografies que caldria fer perquè aquest recompte s’apliqués de la mateixa manera a tot el cel. Així és com s’obté un primer número enorme: 2.000.000.000.000, és a dir, dos bilions de galàxies.

Saber quantes estrelles conté cada galàxia és, a dia d’avui, impossible, especialment en el cas de les que són més lluny de nosaltres. Pel que fa a la Via Làctia, però, la galàxia on vivim, sí que podem fer un càlcul aproximat. Entre tots els tipus d’estrella, començant pel Sol, de mitja i temperatura mitjanes, fins a les supergegants vermelles i les nanes blanques, els experts estimen que hi ha uns 100.000 milions d’estrelles. Un cop tenim això, el pas següent és multiplicar el número de galàxies que hem calculat pel número d’estrelles que té una galàxia mitjana com la nostra, és a dir, 2.000.000.000.000 x 100.000.000.000.

Representació, lleugerament exagerada, de l'aspecte real de la Via Làctia | Xiaodian Chen / Observatoris Astronòmics Nacionals / Acadèmia Xinesa de les Ciències
Representació, lleugerament exagerada, de l’aspecte real de la Via Làctia | Xiaodian Chen / Observatoris Astronòmics Nacionals / Acadèmia Xinesa de les Ciències

El resultat? 200.000.000.000.000.000.000.000 estrelles. Un número que, quan hi pensem, ens resulta difícil d’imaginar, una xifra tan alta que s’escapa a la nostra capacitat de comprensió perquè no s’assembla a res del que puguem veure en el nostre dia a dia. I malgrat tot, aquest és, aproximadament, el número d’estrelles que hi ha a l’Univers. Una xifra tan enorme que ens fa ser conscients del racó minúscul i insignificant que hi ocupem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa