MonPlaneta
Un cometa descobert fa poc passarà a prop de la Terra aquesta setmana

El cometa Nishimura, descobert a principis d’aquest mes d’agost, passarà a prop de la Terra aquesta setmana. Segons explica el portal ‘EarthSky’, aquest objecte, que va rebre el nom del fotògraf Hideo Nishimura, que el va veure per primera vegada a principis d’aquest mes d’agost, arribarà a la distància mínima del nostre planeta –125 milions de quilòmetres– aquest dimarts. Des de divendres i durant els propers dies, a més, podria ser visible amb binocles en les condicions adients.

El darrer cop que ens va visitar va ser l’any 1590

Un cop hagi passat de llarg de la Terra, el cometa Nishimura continuarà apropant-se al Sol fins que, el 17 de setembre, hi passi a uns 34 milions de quilòmetres abans de continuar la seva òrbita, que dura entre 430 i 440 anys. Aquesta darrera dada podria explicar per què no se’n coneixia l’existència fins ara: el darrer cop que va apropar-se al centre del Sistema Solar devia ser pels volts de l’any 1590, abans de la invenció del telescopi, i no se sap si aleshores va arribar a brillar prou com per ser vist a ull nu.

El cometa passarà a poca distància de la Terra en termes astronòmics però no cal que ens preocupem per la possibilitat d'un cataclisme | Pixabay
El cometa passarà a poca distància de la Terra en termes astronòmics però no cal que ens preocupem per la possibilitat d’un cataclisme | Pixabay

Veure’l serà força complicat

De fet, en aquesta ocasió, la seva brillantor i la distància que ens en separa és la justa per poder observar-lo i, a més, s’anirà apropant cada cop més a l’horitzó, de manera que fer servir prismàtics i ser en una zona amb poca contaminació pot ser l’única manera de veure’l. Pel que fa al moment adient, si més no a l’hemisferi Nord, serà al crepuscle del matí, concretament durant l’anomenat crepuscle civil, l’hora exacta del qual es pot consultar en aquest enllaç.

Per trobar-lo, és important recordar que la cua sempre apunta en direcció contrària al Sol, la calor del qual allibera el gel i la pols del cometa, i que la seva coloració podria ser lleugerament rosa. La proximitat al Sol i a l’horitzó, però, el poden fer molt difícil de veure excepte pels observadors de cometes experimentats.

El cometa continuarà el seu viatge

Un cop hagi fet la volta al Sol, a més, podria ser visible una altra vegada des de l’hemisferi Sud a partir del novembre i durant uns quants mesos, tot i que cada cop serà més complicat de localitzar. Quan desaparegui completament de la nostra vista una altra vegada, hauran de passar més de quatre segles abans que hi torni a haver alguna possibilitat d’observar-lo.

Més notícies
El cometa passarà a poca distància de la Terra en termes astronòmics però no cal que ens preocupem per la possibilitat d'un cataclisme | Pixabay

El cometa més gran que es coneix passarà a prop de la Terra el 2031

Dibuix d'un fragment de cometa caient a la Terra | Pixabay

Un desert xilè, ple de vidre per l’explosió d’un cometa fa 12.000 anys

La calor va deixar un rastre de 75km de sorra i roca fosa, segons demostra un estudi recent
El cometa serà visible durant més d'un mes i, en alguns moments, fins i tot es podrà veure a ull nu | Dominique Dierick

Un cometa verd serà visible des de la Terra per primer cop en 50.000 anys

Es podrà observar durant tot aquest mes de gener i potser una mica mes
Representació artística d'Oumuamua

Esbrinen què va accelerar l’asteroide Oumuamua en travessar el Sistema Solar

Resolen un dels misteris del primer objecte interestel·lar que vam veure passar pel nostre veïnat còsmic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa