MonPlaneta
Els anells de Saturn n’escalfen l’atmosfera

Els anells de Saturn, a més de ser la seva característica més distintiva, podrien estar escalfant-ne l’atmosfera fent que brilli en l’espectre ultravioleta. Segons un estudi publicat al ‘Planetary Science Journal’, s’ha detectat un excés d’emissió d’aquests raigs a l’hemisferi nord del planeta que sembla que prové d’àtoms d’hidrogen. Anomenada radiació Lyman-alpha, es creu que és el resultat del gel que cau dels anells cap a l’atmosfera, i la detecció d’aquest tipus d’emissions en un exoplaneta podria indicar que és semblant a Saturn.

El descobriment s’ha fet gràcies a les observacions que van fer el 2017 el Telescopi Espacial Hubble i la sonda Cassini, que va acabar la seva missió endinsant-se en l’atmosfera de Saturn. Gràcies a això, es van poder calibrar els detectors ultravioletes d’aquests aparells a més dels que hi ha a les sondes Voyager 1 i 2, que van passar per Saturn els anys 1980 i 1981, i l’International Ultraviolet Explorer, un satèl·lit que orbita la Terra.

Tità orbitant Saturn  | Cassini / NASA
Tità orbitant Saturn | Cassini / NASA

Un procés que emet radiació ultravioleta

Comparant les dades, es va observar un excés de radiació Lyman-alpha al planeta. L’explicació que han proposat els investigadors és plausible, ja que la mateixa sonda Cassini va detectar material caient de l’anell cap a Saturn i se sap que la seva composició és majoritàriament aigua, una possible font d’hidrogen. Quan cau, el gel duu energia cinètica, que s’allibera al gas de l’atmosfera, escalfant-la. Alhora, aquesta escalfor vaporitza el gel, alliberant més energia, escalfant més l’atmosfera i fent-la brillar en l’espectre ultravioleta.

Tots els planetes gegants del Sistema Solar tenen anells, però els de Saturn són els més espectaculars. Podria ser, però, que fora del nostre veïnat còsmic hi hagués altres planetes amb anells semblants o encara més grossos. Si fos així, podria ser que les emissions ultravioletes de la radiació Lyman-alpha ens permetin identificar-los encara que siguin a moltíssima distància de nosaltres.

Més notícies
Els anells de Saturn vistos per la sonda Cassini

Els anells de Saturn estan desapareixent

La NASA, en base a observacions fetes per les sondes Voyager i Cassini, ha explicat que el gel de què estan formats està caient a la superfície del planeta a gran velocitat
:  - Mobile
Tità orbitant Saturn

Vint llunes acabades de descobrir converteixen Saturn en el planeta del Sistema Solar que en té més

Els responsables de la troballa posaran en marxa un concurs per ajudar a batejar-les
:  - Mobile
Saturn el 2018, el 2019 i el 2020 sota la mirada del Telescopi Espacial Hubble

El Telescopi Espacial Hubble observa el canvi d’estació a Saturn

Al planeta, que triga 29 anys terrestres a fer una volta el sol, les estacions durant més de set anys i en triguen uns quants a canviar com, en aquest cas, de l'estiu a la tardor
:  - Mobile
Quaoar té un anell que, fins ara, es pensava que era impossible que pogués tenir | ESA

Descobreixen un anell ‘impossible’ al voltant d’un planeta minúscul

Els astrònoms no troben cap explicació a la seva formació, que desafia les teories considerades vàlides fins ara
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa