MonPlaneta
El Telescopi Espacial Hubble observa el canvi d’estació a Saturn
  • CA

Com la Terra, el planeta Saturn també té estacions. La diferència, però, és la seva durada: si el planeta, el sisè més proper al Sol i el segon més gran del Sistema Solar, triga 29 anys terrestres a completar una volta a l’astre rei, les estacions hi duren més de set, i el canvi d’una a l’altra també és un procés molt més llarg que no pas aquí.

Ara, el Telescopi Espacial Hubble ens mostra, a través de les imatges que ha captat, com l’estiu de Saturn s’ha acabat a l’hemisferi nord del planeta i hi ha començat la tardor. La primera imatge correspon a l’any 2018, la segona al 2019 i la tercera al 2020, i en els seus colors es poden observar els canvis que hi ha hagut entre el pol nord i l’equador del planeta, senyal que s’han produït grans tempestes i que tan l’alçada dels núvols com els vents que els mouen han canviat.

Saturn està fet, essencialment, d’hidrogen, heli i quantitats més petites d’amoníac, metà i vapor d’aigua, que li donen el seu característic color groguenc. Durant aquests tres anys, com explica un estudi publicat a la revista ‘Planetary Science Journal’ i que s’endinsa en aquest canvi d’estació, la brillantor de l’equador de Saturn ha pujat entre un 5 i un 10% mentre els vents passaven de ser d’uns 1.600km/h a uns 1.300km/h.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa