MonPlaneta
Vint llunes acabades de descobrir converteixen Saturn en el planeta del Sistema Solar que en té més
  • CA

Després de la descoberta de vint llunes noves orbitant Saturn, el planeta s’ha convertit en el que en té més de tots els nostres veïns del Sistema Solar. Si fins ara el primer lloc l’ocupava Júpiter, amb setanta-nou satèl·lits, els que es coneixen de Saturn pugen fins a vuitanta-dos. L’astrònom Scott Sheppard, de l’Institut Carnegie de Ciència (Estats Units), ha anunciat a la pàgina web del centre la descoberta que ha fet amb el seu equip fent servir el telescopi Subaru de Hawaii.

Totes les noves llunes són d’una mida semblant –uns cinc quilòmetres de diàmetre– però, de les vint, disset tenen una òrbita retrògrada, és a dir, contrària a la rotació del planeta i de les altres llunes. A més, la majoria triguen entre dos i tres anys a fer una volta sencera a Saturn. L’estudi d’aquestes òrbites pot donar molta informació tant sobre els origens de les llunes com de les condicions en què es va formar el planeta.

La manera com estan agrupades aquestes noves llunes, i que també s’ha observat a alguns satèl·lits de Júpiter, sembla indicar que es van formar en col·lisions violentes entre llunes o amb asteroides o cometes que passaven pel costat de Saturn. D’aquesta manera, els nous satèl·lits en realitat serien fragments de llunes més grans que, en algun moment, es van desintegrar. És per això que el seu estudi pot revelar tantes coses sobre la història del planeta i, fins i tot, sobre com era el Sistema Solar quan el Sol només era una estrella envoltada d’un disc de gas i pols d’on es van anar formant els planetes.

Durant el naixement de Saturn, el planeta també estava envoltat d’un disc semblant d’on van compactar-se les seves llunes, i els experts afirmen que el fet que aquestes llunes més petites continuïn orbitant el planeta vol dir que, en el moment de la destrucció de les llunes grans que les van originar, Saturn ja estava pràcticament format.

Els científics que han localitzat les noves llunes, gràcies a equipament d’última generació, obriran un concurs per batejar-les el proper dilluns. Estarà obert fins el sis de desembre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa