MonPlaneta
L’Agència Espacial Europea actualitzarà el Windows 98 de la Mars Express
  • CA

Els enginyers que treballen amb la sonda Mars Express de l’Agència Espacial Europea (ESA) s’estan preparant per actualitzar el seu sistema operatiu, en funcionament des de 2003 i que està basat en Windows 98. En concret, posaran el dia el seu radar de subsuperfície i estudi de l’ionosfera, anomenat MARSIS i que va permetre descobrir un gran aqüífer d’aigua líquida al planeta roig.

“Més detall que mai”

Aquesta actualització, afirmen des de l’ESA, permetrà “veure sota les superfícies de Mart i la seva lluna Phobos amb més detall que mai fins ara”, després de gairebé dues dècades d’operació de la sonda. Això, és clar, suposa “un gran número de reptes” incloent, és clar, el fet que el seu entorn integrat de desenvolupament estigui basat en el sistema operatiu de Microsoft, un dels més instal·lats del món durant els anys noranta juntament amb el seu predecessor, Windows 95.

La sonda Mars Express en una recreació | Agència Espacial Europea
La sonda Mars Express en una recreació | Agència Espacial Europea

L’instrument MARSIS fa servir ones de ràdio de baixa freqüència que reboten a la superfície de Mart per buscar-hi aigua i estudiar l’atmosfera del planeta. Amb una antena d’uns 40 metres de llargada, pot explorar fins a 5 quilòmetres sota terra i, gràcies a les millores de programari, se’n millorarà la recepció de la senyal i el processament de les dades a bord de la mateixa sonda per aconseguir millorar la qualitat de les dades que són enviades a la Terra.

Millores importants en l’ús de la memòria de bord

Els enginyers encarregats de l’operació del MARSIS fan servir una tècnica que permet emmagatzemar moltes dades en alta resolució però que fa que la memòria s’ompli molt ràpid. Gràcies al nou programa, que eliminarà les dades innecessàries, l’instrument podrà estar en funcionament durant cinc vegades més de temps i estudiar àrees molt més grans a cada passada, millorant-ne les prestacions i permetent descobrir i confirmar, segurament, l’existència de noves fonts d’aigua a Mart.

Andrea Cichetti, cap de les operacions del MARSIS a l’Institut Nacional d’Astrofísica d’Itàlia, afirma que això és gairebé com “tenir un nou instrument a bord de la Mars Express gairebé 20 anys després del llançament”.

Més notícies
La supervivència d'un bacteri a les condicions marcianes pot ser clau pel conreu d'aliments fora de la Terra
Uns bacteris aconsegueixen sobreviure en condicions semblants a les de Mart
Un experiment amb el fong del te kombutxa dóna resultats sorprenents
El Zhurong fa un any que examina la superfície de Mart | Administració Espacial Nacional Xinesa
La Xina demostra que Mart tenia aigua fins molt més tard del que es creia
Un descobriment del Zhrurong obre la porta a l'existència de grans dipòsits sota la superfície que podrien ajudar a la colonització
El Valles Marineris de Mart | NASA
Detectats els dos terratrèmols més forts que s’han registrat mai a Mart
Tots dos han estat cinc vegades més intensos que el rècord anterior i han tingut lloc al Valles Marineris
El 'rover' Perseverance va captar aqueses imatges increïbles d'un eclipsi solar des de la superfície de Mart | NASA
La NASA grava en vídeo un eclipsi solar a Mart
Un dels seus satèl·lits va passar per davant de l'astre i el 'rover' Perseverance el va gravar en alta definició

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa