MonPlaneta
La IA dóna bons resultats en el tractament de la depressió i l’ansietat

La intel·ligència artificial (IA) podria donar eines addicionals per al tractament de la depressió i l’ansietat. En un article publicat a la revista ‘Translational Psychiatry’, un equip d’investigadors de la Universitat d’Illinois Chicago, als Estats Units, presenta els bons resultats d’una prova que fa servir per primer cop un assessor virtual basat en aquesta tecnologia en la teràpia conductual.

Els científics afirmen que Lumen, un assistent de veu, ha ajudat els pacients a millorar els símptomes d’aquests dos trastorns mentals i que, a més, s’han detectat canvis en la seva activitat cerebral. Aquest experiment, el primer d’aquest tipus que es fa al món, aporta proves positives que fan pensar que la IA podria tenir un paper important en el tractament de la salut mental, on tant les llistes d’espera com les desigualtats econòmiques dificulten que moltes persones hi tinguin accés.

No és un substitut per a l’ajuda professional

Els autors de l’article deixen molt clar que aquest sistema no està pensat per a ser un substitut de la teràpia tradicional però apunten que, mentre no hi ha un professional disponible, podria ser una solució temporal que ajudés els qui pateixen ansietat i depressió. És amb aquest objectiu, de fet, que l’Institut Nacional de Salut Mental dels Estat Units els havia donat una ajuda de 2 milions de dòlars per a desenvolpar-lo.

El trastorn d'ansietat s'acostuma a tractar amb benzodiazepines, que poden tenir efectes secundaris seriosos | Pixabay
Trobar ajuda per a l’ansietat i la depressió sovint és difícil en un sistema sanitari col·lapsat | Pixabay

Les proves amb Lumen es van fer amb 60 pacients i volien veure quins efectes podia tenir aquest tractament en persones amb símptomes de depressió i ansietat entre lleus i moderats i també en l’activitat cerebral de zones que es relacionen amb els beneficis de la teràpia basada en la solució de problemes.

Els participants van fer servir Lumen en vuit sessions de teràpia. Després d’això, es va observar com la puntuació obtinguda a les proves de depressió i ansietat havia baixat i que, a més, havien millorat les seves habilitats de resolució de problemes, un fet relacionat amb un augment de l’activitat al còrtex pefrontal dorsolateral, que es relaciona amb el control cognitiu.

Un possible recurs d’emergència

La teràpia, doncs, és efectiva a l’hora de fer que les persones canviïn la manera com pensen en els problemes i com els encaren, sense patir una sobrecàrrega emocional. Aquesta teràpia, que confia en la iniciativa del pacient i està orientada als resultats, continua aportant beneficis fins i tot si no està dirigida per un professional. Així doncs, podria ser un recurs d’emergència per a sistemes de salut mental que es troben superats per la demanda, si més no mentre s’hi posa remei.

Més notícies
La IA analitzarà les epidèmies del passat per mirar de predir les del futur
Un projecte de la UOC i la UIB farà servir les darreres tecnologies per estudiar les dades del còlera, la pesta i la grip espanyola
Intel·ligència artificial | Pixabay
La intel·ligència artificial podria fer la feina de 300 milions de persones
Un informe de Goldman Sachs afirma que podria ocupar-se del 25% de les feines d'Europa i els Estats Units
Una dona, fent-se una mamografia, una de les proves amb què es detecta el càncer de mama
Una IA prediu l’efectivitat de la quimioteràpia en casos de càncer de mama
Aquesta eina podria evitar el patiment de persones a qui aquest tractament no ajudaria
La IA ha analitzat la resposta fisiològica de les persones a les converses per establir patrons que indiquen una bona relació o l'interès mutu | Universitat de Cincinnati
Una IA calcula si una cita anirà bé o no mirant com es comporta la parella
A partir de les seves respostes fisiològiques, és capaç de saber si hi ha connexió o no

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa