La intel·ligència artificial (IA) podria donar eines addicionals per al tractament de la depressió i l’ansietat. En un article publicat a la revista ‘Translational Psychiatry’, un equip d’investigadors de la Universitat d’Illinois Chicago, als Estats Units, presenta els bons resultats d’una prova que fa servir per primer cop un assessor virtual basat en aquesta tecnologia en la teràpia conductual.
Els científics afirmen que Lumen, un assistent de veu, ha ajudat els pacients a millorar els símptomes d’aquests dos trastorns mentals i que, a més, s’han detectat canvis en la seva activitat cerebral. Aquest experiment, el primer d’aquest tipus que es fa al món, aporta proves positives que fan pensar que la IA podria tenir un paper important en el tractament de la salut mental, on tant les llistes d’espera com les desigualtats econòmiques dificulten que moltes persones hi tinguin accés.
No és un substitut per a l’ajuda professional
Els autors de l’article deixen molt clar que aquest sistema no està pensat per a ser un substitut de la teràpia tradicional però apunten que, mentre no hi ha un professional disponible, podria ser una solució temporal que ajudés els qui pateixen ansietat i depressió. És amb aquest objectiu, de fet, que l’Institut Nacional de Salut Mental dels Estat Units els havia donat una ajuda de 2 milions de dòlars per a desenvolpar-lo.

Les proves amb Lumen es van fer amb 60 pacients i volien veure quins efectes podia tenir aquest tractament en persones amb símptomes de depressió i ansietat entre lleus i moderats i també en l’activitat cerebral de zones que es relacionen amb els beneficis de la teràpia basada en la solució de problemes.
Els participants van fer servir Lumen en vuit sessions de teràpia. Després d’això, es va observar com la puntuació obtinguda a les proves de depressió i ansietat havia baixat i que, a més, havien millorat les seves habilitats de resolució de problemes, un fet relacionat amb un augment de l’activitat al còrtex pefrontal dorsolateral, que es relaciona amb el control cognitiu.
Un possible recurs d’emergència
La teràpia, doncs, és efectiva a l’hora de fer que les persones canviïn la manera com pensen en els problemes i com els encaren, sense patir una sobrecàrrega emocional. Aquesta teràpia, que confia en la iniciativa del pacient i està orientada als resultats, continua aportant beneficis fins i tot si no està dirigida per un professional. Així doncs, podria ser un recurs d’emergència per a sistemes de salut mental que es troben superats per la demanda, si més no mentre s’hi posa remei.