MonPlaneta
La IA ajuda a descobrir un nou antibiòtic eficaç contra un superbacteri

Un equip d’investigadors dels Estats Units i el Canadà han fet servir la intel·ligència artificial (IA) per descobrir un nou antibiòtic que és eficaç contra un superbacteri potencialment mortal. Tal com expliquen en un article a ‘Nature Chemical Biology’, la tecnologia ha analitzat milers de possibles productes químics fins a identificar una sèrie de candidats prometedors que van ser provats al laboratori.

Gràcies a això s’ha trobat un antibiòtic experimental molt potent, anomenat abaucina, que haurà de ser provat abans de començar a utilitzar-lo però que mostra les enormes possibilitats de la IA pel descobriment de nous fàrmacs, especialment en un camp com és el de combatre els bacteris resistents als antibiòtics, un dels problemes de salut més grans del món.

Un dels bacteris resistents més perillosos

D’entre tots els bacteris resistents, que causen la mort de més d’un milió de persones al món cada any, un dels més problemàtics és l’Acinetobacter baumannii, que infecta les ferides i pot causar pneumònia i que l’Organització Mundial de la Salut considera una amenaça crítica per a la salut humana. Present especialment als centre sanitaris, és resistent a molts antibiòtics i, per tant, suposa un perill molt real.

L''Acinetobacter baumannii' és un dels bacteris resistents més perillosos | CDC
L”Acinetobacter baumannii’ és un dels bacteris resistents més perillosos | CDC

Entrenant una IA

Per trobar un antibiòtic que el pogués combatre, els investigadors van entrenar la IA amb l’estructura química de milers de fàrmacs coneguts i els efectes que té en l’Acinetobacter baumannii. Així, l’algoritme va poder aprendre quines són les característiques comunes dels medicaments que tenien efectes positius a l’hora de frenar-lo.

Un cop entrenada, es va donar a la IA una llista de més de 6.500 compostos de què no es coneixia l’efectivitat. En una hora i mitja, l’algoritme va reduir la llista als que tenien més potencial i els investigadors en van provar 240, identificant 9 antibiòtics potencials entre el quals hi ha l’abaucina, que va resultar ser un antibiòtic extraordinàriament potent que podia eliminar l’Acinetobacter baumannii tant de l’organisme de ratolins com de mostres humanes.

L'anàlisi al laboratori de mostres de femta podria permetre detectar molt més aviat el càncer de pàncrees | Pixabay
Les primeres proves han mostrat la gran efectivitat de l’abaucina | Pixabay

Una promesa per al futur

Una propietat curiosa de l’abaucina és que, a diferència de molts antibiòtics, que maten tot tipus de bacteris, aquest només mata l’Acinetobacter baumannii, cosa que podria dificultar molt més el desenvolupament de resistència i que, a més, també redueix la probabilitat que hi hagi efeces secundaris.

Ara, els investigadors hauran de continuar perfeccionant el fàrmac al laboratori i posar-lo a punt pels assaigs clínics. Probblement, segons els mateixos científics, no sera fins el 2030 que els primers antibiòtics creats a partir de la intel·ligència artificial començaran a arribar al gran públic. No obstant això, la possibilitat d’analitzar milions de compostos potencials per fer una primera selecció i reduir la llista de possibles nous medicaments és molt prometedora i, en el futur, podria revolucionar la medicina.

Més notícies
Les proves en el bacteri E. coli han mostrat com ho fa la polimixina per matar els bacteris, fins i tot els resistent a altres antibiòtics
Esbrinen com ho fa un antibiòtic d’últim recurs per eliminar els bacteris
La polimixina solidifica les seves membranes cel·lulars i moren quan es trenquen
Maxpixel
Una intel·ligència artificial prediu les properes drogues de disseny
Diverses agències policials ja fan servir aquest mètode per avançar-se als laboratoris clandestins i els narcotraficants
Les aigües residuals contenen tots els elements perquè els patògens adquireixin gens de resistència als antibiòtics | Kristian Bjornard / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Les aigües residuals impulsen l’aparició de bacteris resistents
Són un entorn encara més propici per a l'evolució d'aquests patògens del que es pensava fins ara
Cultiu de la nova soca de Streptomyces
Un bacteri trobat a Irlanda podria ser la solució a la resistència als antibiòtics
Un equip de científics ha comprovat la seva efectivitat contra quatre dels 'superbacteris' més perillosos. Els druides de l'Alta Edat Mitjana, però, ja coneixien les propietats de la terra on viuen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa