MonPlaneta
Esbrinen com ho fa un antibiòtic d’últim recurs per eliminar els bacteris
  • CA

Gràcies a l’ús de les darreres tecnologies en microscopia d’alta resolució, un equip d’investigadors ha esbrinat finalment com ho ho fa un antibiòtic d’últim recurs per matar els bacteris més resistents. Segons han explicat en un article publicat a la revista ‘Nature Communications’, la polimixina fa que les membranes cel·lulars d’aquests organismes es solidifiquin, convertint-se en una mena de cristalls molt delicats que, quan es trenquen, en causen la mort.

Una de les darreres opcions davant d’una infecció

La polimixina és un antibiòtic produit de manera natural pel bacteri Paenibacillus polymyxa. Descobert als anys 40 del segle XX, actualment es fan servir com a darrer recurs en casos d’infecció per bacteris que han desenvolupat resistència a la majoria d’altres medicaments. Tot i que els científics sabien que aquest compost interferia d’alguna manera en les membranes cel·lulars dels bacteris, no ha estat fins ara que s’ha descobert exactament com ho fan.

Vista microscòpica acolorida de bacteris E. coli | Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units
Vista microscòpica acolorida de bacteris E. coli | Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units

Un descobriment casual

Els investigadors van fer la troballa per casualitat. Mentre feien servir els antibiòtics com a control per a un experiment, van observar alguna cosa estranya. En exposar la membrana cel·lular del bacteri Escherichia coli a diverses concentracions d’aquest compost, es va comprovar com es formaven cristalls fins i tot en concentracions molt baixes excepte, és clar, en les soques del bacteri que són resistents a aquest antibiòtic.

Un avenç molt important per a un repte majúscul

Així, sembla clar que la polimixina canvia l’estructura de la membrana cel·lular per tornar-la cristal·lina, fent que sigui molt més fràgil i vulnerable. Tota una sorpresa que és considerada un avenç molt important pels seus descobridors. De quina manera la polimixina causa aquest efecte, però, és desconegut, i això s’haurà d’estudiar perquè, a dia d’avui, alguns bacteris ja hi han desenvolupat resistència i s’estan estenent.

Si es descobreix com es produeix aquest efecte, els investigadors podran modificar els antibiòtics per fer-los més efectius i combatre un dels grans problemes de salut del present i el futur, la resistència dels patògens als fàrmacs.

Més notícies
Els bacteris resistents als antibiòtics són un dels problemes de salut més importants a nivell mundial
Un compost natural elimina els bacteris resistents als antibiòtics
És present a l'escorça d'alguns arbres i neutralitza i mata alguns dels gèrmens més perillosos
La resistència als antibiòtics és un dels principals reptes de salut global a què ens enfrontem | Piqsels
Troben més de 2.500 gens relacionats amb la resistència als antibiòtics
La seva presència és una de les amenaces més grans per a la salut tant d'humans com d'animals
Cultiu de bacteris en una placa de petri | Universitat de Cincinatti
Una pomada pot matar bacteris resistents als antibiòtics
Aconsegueix millorar la curació d'una gran varietat de cremades
Cultiu de la nova soca de Streptomyces
Un bacteri trobat a Irlanda podria ser la solució a la resistència als antibiòtics
Un equip de científics ha comprovat la seva efectivitat contra quatre dels 'superbacteris' més perillosos. Els druides de l'Alta Edat Mitjana, però, ja coneixien les propietats de la terra on viuen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa