MonPlaneta
Les nanopartícules magnètiques seran el futur en el tractament del càncer de pàncrees
  • CA

El projecte internacional NoCanTher, que lidera la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), ha entrat en la seva última fase per al tractament de càncer de pàncrees localment avançat mitjançant l’ús de nanopartícules magnètiques. En un comunicat, el VHIO ha concretat que aquest projecte s’adreça a persones amb càncer de pàncrees amb un tumor localment avançat, és a dir, que no té metàstasi,però que no es pot ressecar quirúrgicament, que reben quimioteràpia pal·liativa com a única opció de tractament. Es tracta de pacients per què hi ha una “necessitat de noves estratègies” que millorin els resultats del tractament actual amb quimioteràpia –aquests pacients representen un 20% del total de persones amb càncer de pàncrees–.

L’estudi ha demostrat que, quan les nanopartícules s’injecten dins el tumor directament, la hipertèrmia generada redueix el volum del tumor i provoca canvis físics en el tumor que “afavoreixen l’entrada de quimioteràpia en ell”.

En paral·lel, els investigadors recolliran mostres de sang dels pacients per determinar si aquesta teràpia disminueix el nombre de cèl·lules tumorals circulants en sang, i especialment de cèl·lules mare tumorals, que són capaços de generar noves cèl·lules canceroses i metastatitzar.

Fase preclínica

Aquest estudi es posa marxa a partir dels resultats obtinguts en la fase preclínica del projecte, en què el grup de l’CIBBIM-Nanomedicina Direccionament i Alliberament Farmacològica de la Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha tingut “un paper molt rellevant” .

En concret, han desenvolupat nanopartícules magnètiques de ferro que, en sotmetre a un camp magnètic altern, generen calor que pot usar-se perquè les cèl·lules tumorals siguin més sensibles al tractament estàndard amb quimioteràpia i, per tant, “millorar la seva eficàcia” i fins i tot destruir directament aquestes cèl·lules.

Fins ara, el VHIR i l’Hospital de Fuenlabrada (Madrid) han comprovat “la utilitat” de les nanopartícules en models animals on prèviament s’havien induït tumors de pàncrees o en els quals s’havien implantat tumors derivats de pacients.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa